marți, 26 februarie 2008

Ceci n'est pas une pipe.

Faimoasa pictura de Rene Magritte.

Intrebat de ce a scris sub pipa "Ceci n'est pas une pipe" ("Aici nu este o pipa"), Magritte a raspuns ca e doar o reprezentare. Pipa nu poate fi umpluta cu tutun, nu poate fi fumata, deci daca ar fi scris ca aici este o pipa, ar fi mintit!

Parerile sunt binevenite.

18 comentarii:

irina spunea...

C'est une image d'une pipe

Yilmaz spunea...

Are dreptate omul ;) ce haz intr-o pipa daca n-o poti fuma?

eve spunea...

Daca ne gandim putin...am putea sa printam imaginea si sa o folosim pe post de tutun intr-o alta pipa. Dar...ramanem la ideea ca n-o putem fuma nu?

Ramona F spunea...

fiti mah seriosi :p tratati cu seriozitate tema pentru educatie plastica >:P ( O:-) )

monna spunea...

ca o persoana lipsita de vicii ce sunt, nu o sa vorbesc despre tutun :)

dar ideea e f tare.nu stiu de ce dar imi aminteste de "tot ce stiu barbatii despre femei" de knott mutch.ar fi dragut de comentat, dar nu se potriveste cu tema.ati "citit-o"? :))

irina spunea...

nu am citit dar putem face un articol separat daca pui si un rezumat e perf:-"

BOGDAN TEODORESCU spunea...

Dragii mei, iata ati reusit sa incropiti un dialog suficient de interesant. Sfatul meu, inainte de toate e sa renuntati la limbajul stirb, alterat de folosirea excesiva a messenger yahoo pentru o tinuta literara, demna de discutia noastra. In fine, ma astept la contributii mai serioase; puteti desigur sa dati de Magritte acesta pe undeva (internet, enciclopedii, muzee, alte surse) si sa luati chestiunea la bani marunti. Pe scurt, provocarea sa, tipica curentului suprarealist, avea ca scop mai mult decit o gluma; realitatea e in mintea fiecaruia si nu poate fi cunoscuta prin metode exclusiv rationale. Socul, absurdul, ineditul, sint legaturile firesti ale realitatii. Ma pregatesc curind sa va provoc si eu printr-o alta tema, careia sa-i raspundeti cu mai multa asumare, fara desigur sa renuntati la umor! Pe curind, prof. BT.

Traian spunea...

Aveti mare dreptate, este o idee foarte buna aceasta cu blogul. Eu personal fiind ferm convins ca o sa ne fie de un folos incomensurabil. Am dat acest mesaj pentru a anunta ca sunt prezent pe blog, gata sa raspund oricaror provocari...

elev ST.

Alexandru Botez spunea...

Are si nu are dreptate Magritte. Intradevar, nu se poate vorbi despre faptul ca se poate fuma din pipa respectiva, insa poate induce aceasta senzatie. Cercetari recente in domeniul psihologiei au aratat diferite procese psihice senzoriale pot induce altele, de categorie diferita, la nivelul centrilor nervosi ai imaginatiei. In cazul de fata, vazand pipa, unii oameni cu imaginatie dezvoltata simt practic gustul si mirosul fumului tutunului.

e.lenea spunea...

ce rost mai au glumitele voastre pline de umor atat timp cat posteaza traian o caterinca maxima aici? :))

si apropos, iti rezum eu "tot ce stiu barbatii despre femei": 150 si ceva de foi volante.

nicole spunea...

@ alex

da, dar pipa tot nu este reala. este doar o reprezentatie. mai corect ar trebui sa ne referim la "desenul pipei", nu "pipa" :)

irina spunea...

eu ma retrag caci commentul lui traian m-a adus pe drumul cel bun...iti multumim traian ca ne luminezi si ne obligi sa tratam cu seriozitate blogul:)

the_one spunea...

foarte intereseante subiectele pe care le gasim pe acest blog si in legatura cu acest subiet pot spune ca daca te apuci sa fumezi din pipa nu te mai opresti deci mai bine nu fumezi din ea

Alex B spunea...

deci...avand in vedere complexitatea acestui subiect "pipa" de o autenticitate graduoasa ... daca privim din partea subiectiva tema este "Fumatul dauneaza grav sanatatii" , iar pe partea obiectiva se evidentiaza arta in adevaratul sen s (doamne ce cuvinte pe mine =))) )

Siddartha spunea...

René Magritte este unul dintre artisti care se bucura de multa atentie.Acest lucru se datoreaza caracterului paradoxal al multor dintre picturile ei,dar si faptului ca multe dintre lucrarile sale apar pe copertile a numeroase albume si pe afisele filmelor.Dar René Magritte are norocul ca nu a devenit o victima a propriului succes acest lucru cred ca se datoreaza tocmai caracterului paradoxal si neobisnuit al lucrarilor,caracter ce pastreaza un anumit aer de incertitudine.Semnele de intrebare rezista mai mult decat simpla recunoastere a vreunui motiv al lucrarii.
Cat despre lucrarea cu pricina "La trahison des images" surpriza nu sta neaparat in imaginea in sine ci mai degraba in ambiguitatea mesajului trimis.Pipa apare in centrul tabloului mult marita captand toata atentia,stimuland intr-un fel imaginatia asa cum spune Botez,ea e inevitabila si aproape palpabila si totusi ea este o iluzie.Ea exista totusi daca vreti,ea exista daca alegem sa existe,daca o gasim in noi,daca ii putem gasi un rost.Dar ea dispare din planul existential atunci cand dispare din noi si nu neaparat cand dispare din fata noastra,iata deci unde cred ca se gaseste longevitatea autoarei.

ana spunea...

mie imagnea nu-mi transmite nimic... adica pt ce sa pictezi o pipa? pt ce sa pictezi o fructiera? asta mi se pare copiat, nu creat.

titi tulea era un artist? si el desena frumos... si se legana la fel de frumos...

nicole spunea...

nu era vorba despre pipa in sine. asa ma apuc sa desenez si eu pipe pe la sfrasitul caietului. era vorba despre idee.

daca vrei sa vezi mai multe picturi, http://en.wikipedia.org/wiki/René_Magritte

mihar spunea...

Nu e ceva palpabil, care poti sa il iei in mana, sa il simti si sa incepi sa fumezi si totusi produce aproape aceeasi reactie. Daca ai un vis in care iei un 10 la chimie, reactia produsa in vis e aceeasi ca in realitate. La fel, aceeasi senzatie reuseste sa ne-o transmita Magritte. Te duce cu gandul la aceasta imagine, savurezi momentul si nimic mai mult. Asta inseamna sa fii artist: sa stii sa redai ceea ce vrei chiar daca acolo nu se afla intr-adevar ceva palpabil.