Arta egipteana impresioneaza in primul rand prin surprinzatoarea modernitate. Il impresioneaza mai putin pe contemplatorul cu preferinte pentru estetica baroca, romanica sau realista; in schimb il va entuziasma pe devotatul artei clasice.
Egiptenii vedeau obiectele bidimensional, sub o forma simplificata, fapt sugerat si de numeroasele desene specifice, ce nu au un aspect tridimensional, spre exemplu desene ale diferitor zeitati:
Anubis Ra, zeul Soarelui
Arta egipteana este o arta de mare demnitate si distinctie. Este ermetica, inchisa oricaror sugestii venite din partea artei altor tari , pastrand un aer de profunda solitudine.
Piramidele au aparut in timpul dinastiei a III–a. Primul monument de acest fel a fost construit de vizirul si arhitectul Imhotep pentru regele Djeser de la Sakkara, fondatorul dinastiei a III–a la Saqqara. Piramida o suprapunere in diferite peste o mastaba patrata are dimensiuni impresionante laturile bazei dreptunghiulare de 109m si 121m iar inaltimea de 61m, in 6 trepte mari. Camerele funerare ale regelui si a 11 membri ai familiei sale erau sapate in stanca. Sarcofagul regal era depus in fundul unui put adanc de 28m.In timpul dinastiilor urmatoare au fost construite marile piramide de la Giseh. Ele se numeau "Orizontul lui Kheops", "Mare este Khefren" si "Divin este Mikerinos".
Un coridor in panta duce la camera funerara , in care se afla si astazi sarcofagul lui Kheops. Situata in centrul piramidei, camera funerara a faraonului – lunga de 10,50m, lata de 5m si inalta de 6m – este in intregime din granit. Intrarea in camera funerara a fost obturata prin trei lespezi mari de piatra, apoi blocuri de piatra de granit astupa complet coridorul de acces. Din galeria de intrare se ramifica un coridor care coboara in panta pana la o adancime de 31m sub nivelul bazei piramidei la un put destinat sa adaposteasca sarcofagul regal.
Cea mai mare piramida de la Ghizeh, cea a lui Keops (fig. 1), are niste dimensiuni impresionante. Astfel ea poate cuprinde in interior catedrala din Milano, biserica Santa Madia del Fiore din Florenta, catedrala Sf. Petru din Roma, Westminster Abbey si catedrala Sf. Paul din Londra. Napoleon insusi a calculat ca cele trei piramide de la Ghizeh ar avea piatra suficienta pentru construirea unui zid inalt de trei metri si gros de 0,3m in jurul granitei Frantei.
Observam astfel maiestria impresionanta a egiptenilor in arhitectura. Fiecare detaliu al constructiei unei piramide este analizat si pus in aplicare utilizand abilitati arhitecturale superioare. Rabdarea pe care o aveau pentru a construi piramidele (constructia lor dura ani intreg) este direct proportionala cu ambitia sau cu frica pentru stapanul lor, faraonul, trimisul zeilor pe pamant.
Am 2 intrebari pe care as vrea sa le discutam:
Sunt egiptenii cei mai mari arhitecti ai lumii antice?
Populatia egipteana lucra cu atata putere la constructia unei piramide din frica pentru faraoni si zei, sau considerau intradevar ca scopul lor in viata este acela de a-si sluji stapanii?
marți, 6 mai 2008
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
2 comentarii:
eu zic ca nu este arta, deoarece pana in Renastere, arta nu a existat... Si deasemenea constiinta de sine a artistului nu era conturata...
cu privire la intrebarile lui botez:
cred ca un raspuns destul de concret poti afla din diferite tratate de istorie and co. trebuie doar sa cauti, si mai mult decat atat, sa te intereseze.
mai sunt si alte cazuri de oameni care au lucrat 'de buna voie si nesiliti de nimeni', de exemplu, la canalul dunare-marea neagra. :)
probabil ca munceau de frica eventualelor pedepse ale faraonilor, cu toate ca, fiind o problema si religioasa, ar fi cam greu de ales una dintre variantele date de tine. oamenii se mai duc cu regularitate la manastiri/biserici chiar si in mileniul 3, asa ca...
Trimiteți un comentariu