S-au postat pe acest blog o serie de articole care au mai mult sau mai putin legatura cu arta, insa nimeni nu a pomenit ceva de arhitectura. Stiinta, dar si arta, arhitectura s-a dezvoltat foarte mult de-a lungul timpului. Interesant este felul in care oamenii au conceput planurile cladirilor(cum sa fie peretii, tavanul, usile, ce bolti sa foloseasca...), dar si felul in care au reusit sa construiasca adevarate monumente, pe care le cunoastem astazi sub denumirea de "Cele 7 minui ale lumii". Este destul de evident de ce arhitectura este stiinta. Oricine stie ca pentru o camera patrata e nevoie de 4 pereti si un tavan, o usa care sa permita omului sa exploreze incaperea, o fereastra prin care sa intre lumina soarelui. E usor sa construiesti o camera...orice om poate sa faca asta. Insa nu oricine poate imbina elemente arhitecturale pentru realizarea unei cladiri cu un aspect deosebit, cladire oarecum simetrica, pereti drepti, ferestre de diferite forme, anumite bolti. Implicarea stiintei in arhitectura se recunoaste la nivelul simetriei figurilor ce alcatuiesc elemente arhitecturale. Spre exemplu, pentru construirea unor bolti, e nevoie de masuratori precise, arhitectul tinand cont de anumite unghiuri, in functie de tipul boltei. Insa geometria asa cum o stim noi astazi nu era atat de bine cunoscuta oamenilor, in urma cu mii de ani, atunci cand
se presupune ca au fost construite monumentele celebre care intra in categoria celor 7 minuni ale lumii. In prezent, exista 2 variante a celor doua "liste":
1. Cele 7 minuni ale lumii antice:
Piramida lui Keops
Gradinile suspendate ale Semiramidei
Templul lui Artemis din Efes
Mausoleul din Halicarnas
Statuia lui Zeus din Olimp
Farul din Alexandria
Colosul din Rodos
2. Cele 7 minuni ale lumii moderne:
Marele Zid Chinezesc
Cetatea Petra
Statuia lui Iisus Hristos din Rio de Janeiro
Machu Picchu
Colosseum
Taj Mahal
Chichen Itza
Intrebarea mea este:
Stiinta, arta sau ajutor divin?
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
3 comentarii:
nu cred ca trebuie pusa asa intrebarea...stiinta,arta sau ajutor divin...de-alungul anilor, oamenii au cautat pefectiunea prin diferite mijloace,inclusiv prin imbinarea a mai multor ramuri. Nu e rau articolul...insa puteai gasi niste poze mai interesante,cel putin unele dintre ele :)
nu se vad pozele, din pacate... eu zic ca stiinta sta la baza realizarii acestor edificii...
Stiinta pentru ca au proiectat toate acele constructii astfel incat sa reziste.
Arta fiindca in toate vedem simtul artistic al proiectantului, nu degeaba au devenit cele 7 minuni ale lumii (:
Ajutor divin pentru ca toti acei oameni care le-au construit fara toate utilajele moderne au avut o forta imensa pentru a rezista.
Trimiteți un comentariu