luni, 2 iunie 2008

Atonement


Este o extraordinara ecranizare a romanului lui Ian McEwan, „Ispasire”(de fapt asta este traducerea titlului „Atonement” in romana dar lasam la o parte incompetenta celor din mass-media care ii spun „Remuscare”). Este un film dramatic(si romantic) si se desfasoara cam in trei etape:in perioada interbelica,in timpul celui de-al doilea razboi mondial si perioada postbelica. Briony, fiica de 13 ani a familiei Tallis, observa povestea de dragoste dintre sora ei mai mare, Cecilia (Keira Knightley) si Robbie (James McAvoy),un tanar din patura inferioara a societatii cu un viitor in medicina, fiul menajerei lor. Brionny interpreteaza gresit jocurile de dragoste dintre cei doi si le da un alt sens. Aceasta confuzie va genera un sir de actiuni ce va schimba vietile tuturor.Pustoaica, ajunge sa-l toarne pe Robbie pentru un viol pe care el nu-l savarsise iar pana la urma ajunge in armata, zice-se mai bine decat sa putrezeasca in inchisoare. Filmul se încheie cu o Briony bătrînă, care a scris un roman pe care l-a dedicat celor doi care nu au apucat sa-si traiasca viata.Cei doi au fost victimele razboiului:Robbie moare de septicemie chiar in ultima zi de evacuare la Bray-Dunes iar Cecilia este omorata de o bomba.

E de remarcat imaginea de foarte buna caliatate,colorata ,vie cu cadre uimitoare si construite cu sens, ritmul maşinii de scris, păcănitul ei ameninţător, în contrapunct cu muzica melancolică a filmului,jonglerii cu timpul si spatiul foarte expresive si graitoare.A primit numeroase premii dintre care cele mai importante 2 globuri de aur pentru cea mai buna drama si cea mai buna coloana sonora.

Pelicula "Atonement" e una din cele mai bune dramatizari ale ultimilor ani. Filmul este o invitatie la lectura, in cazul in care nu ati citit romanul deja.

Niciun comentariu: