duminică, 20 aprilie 2008

Mastile tribale

O buna metoda de a descrie unicitatea unui trib este folosirea mastilor, care erau nelipsite in ceremoniile traditionale asociate cu spiritul stramosilor, cu fertilitatea si cu ritualurile de trecere. In acest mod s-au intarit legaturile in trib si tot mai multi membri sunt primiti in comunitate pentru ca istoria sa dainuie.




Stiind ca sunt multe triburi in Africa, ne putem astepta ca fiecare sa aiba setul sau de masti. De obicei, acestea pot fi distinse in functie de material. Unul dintre cele mai intalnite materiale este lemnul, pe care multe triburi il gasesc usor. Un altul este fildesul, caracteristic tribului Warega din Benin. Si alama era folosita in triburile Senufo si Ashanti din Benin.Alte materiale sunt: scoicile, margelele, impletiturile din nuiele.


In afara de faptul ca ar trebui sa poti distinge triburile, ar trebui sa stii sa distingi si mastile dupa caracteristici. Mastile care provin din Zair sau Zambia erau mai mari decat fata, viu colorate; ochii erau mici si fruntea si obrajii mari. Mastile care provin din Tanzania, mai ales din tribul Mekonde, erau deseori foarte realistice. De obicei, cel care purta masca avea si ceva pe cap.Mastile africane sunt un exemplu bun pentru a arata modul in care popoarele isi descriu caracterele unice. In plus, materialele diferite ne pot ajuta sa distingem triburile.






In aceasta poza este un dansator din Zambia,fotografia este facuta in anul 2006 ceea ce indica faptul ca inca se mai practica aceste dansuri tribale.

5 comentarii:

Traian spunea...

imi place articolul,se vede ca te-ai documentat... un articol bine facut, care nu plictiseste cu multe informatii, in schimb starneste interesul unei documentari mai profunde..

ana spunea...

vreau si io o fusta din aia rosie asa... :D

Tea spunea...

Chiar interesant. M-am documentat si eu putin si am aflat lucruri noi:
In culturile africane exista aproape 78 de tipuri de masti diferite. Unele dintre cele mai des intalnite tipuri de masti in culturile africane sunt cele ce reprezinta animale(in special crocodili, vulturi si zimbri). Acestea creeaza o conexiune intre om si spiritul ce traieste in paduri si savane. Cei din cultul Burkina Faso se roaga acestui spirit pt a-i pazi. Cei din cultul Mali au o traditie agricola bogata; ei cred ca antilopa a invatat omul sa cultive.
In unele culte, precum cel Gabon, mastile reprezinta frumusetea feminina.

Tea spunea...

As avea si eu o intrebare:
Car parere aveti despre faptul ca foarte multe obiceiuri specifice triburilor africanile au fost preluate si de cei din civilizatiile mai evoluate ca de exemplu cerceii in nas, limba, ureche (cei in forma de discuri), tatuajele s.a?

mihar spunea...

Au fost preluate din nevoia de a ne evidentia cumva si de a fi diferiti, parerea mea. Aceste masti sunt interesante, banuiesc ca sunt folosite si in ritualuri voodoo...este interesant ca s-a adoptat un altfel de obicei si la europeni, americani etc de Halloween, chiar daca are legatura mai mult cu spiritele, ci in nici un caz cu arta. Dar apropo, de ideea de copia ceva din cultura lor...banuiesc ca s-au inspirat oarecum de la ei,nu?