joi, 3 aprilie 2008

I <3 Mona!



Bănuiesc că toată lumea a auzit de ea...Voi aduce câteva informaţii suplimentare doar. Mona Lisa (sau Gioconda) a fost pictată în secolul XVI (Renaşterea italiană) de către Leonardo Da Vinci pe lemn de plop. Este expusă în muzeul Louvre din Paris.

Femeia pictată se numeşte Lisa del Giocondo şi a fost soţia unui negustor bogat de mătase. "Mona" vine de la prescurtarea cuvintelor italiene "Madonna". Leonardo a început să lucreze la tablou încă din 1503, dar l-a terminat de-abia în 1516.

Tabloul este pictat folosind tehnica sfumato (pare uşor înceţoşat), iar contururile estompate, figura graţioasă şi senzaţia de calm pe care o transmite tabloul sunt caracteristice pentru Leonardo. Este interesant de ştiut că Mona Lisa a fost una dintre primele picturi care înfăţişa o persoană ce avea în spate un peisaj imaginar. De asemenea interesant este faptul că la examinarea cu razele X au fost văzute 3 variante ale tabloului ascunse sub cea actuală. Apropo, ştiaţi că Mona Lisa a fost furată în 1911? A fost sustrasă de un angajat italian al Louvre-ului, care era de părere că pictura ar trebui să fie expusă într-un muzeu italian. A fost prins de-abia 2 ani mai târziu, când încerca să negocieze vânzarea acestuia unei galerii italiene.

Se spune că din orice unghi ai privi tabloul, ai senzaţia că doamna se uită la tine. Vara asta am avut ocazia să o văd la Louvre (douăpunctedî) şi am şi un puzzle cu ea pus pe perete şi, oricât de straniu ar părea, chiar aşa este... 

De asemenea, mai este zâmbetul ei enigmatic, subiectul atâtor polemici... Este interesant faptul că este văzut total diferit de defierite persoane. Freud spunea că zâmbetul Giocondei însemna atracţia erotică pe care o avea Leonardo pentru mama sa. Alte interpretări îl caracterizează ca fiind inocent sau provocator.

Unele interpretări spun că Mona Lisa este de fapt un autoportret în variantă feminină al lui Leonardo, datorită asemănărilor găsite între trăsăturile celor doi.

Un alt mister care stă în jurul acestui tablou este faptul că Mona Lisa, aparent, nu are gene şi sprâncene. Se presupune că original acestea au fost pictate, dar că s-au estompat datorită timpului şi probabil a încercărilor de curăţare a tabloului.

Toate curiozităţile legate de această pictură nu fac decât să îi sporească popularitatea... Cred că aici se vede foarte bine geniul lui Leonardo, care a reuşit, printr-un portret în aparenţă obişnuit, să ridice atâtea semne de întrebare şi să facă să curgă multă cerneală (în cazul nostru, biţi) pe tema acestui subiect.

Şi provocarea articolului este: ce crezi că înseamnă zâmbetul Giocondei?

4 comentarii:

eve spunea...

Pana pe la sfarsitul anului 2007 m-am intrebat si eu ce semnifica zambetul ei, dar niciodata nu mi-am dat seama ce ar exprima. Spun pana pe la sfarsitul anului 2007, fiindca atunci am gasit o revista in care scria ca Mona Lisa a fost "descifrata" de un profesor roman. Si cum nu imi amintesc exact datele si nu vreau nici sa ma exprim gresit in vreun fel, imi permit sa citez: " Analiza biometrica a fetei umane nu are doar scopul de identificare, ci si de analiza a expresiilor si astfel a emotiilor unei persoane intr-un anumit moment. Acum doi ani, un om de stiinta roman, Nicu Sebe, a condus o echipa a Universitatii din Amsterdam care a analizat zambetul misterios al Mona Lisei cu ajutorul unui soft creat special pentru identificarea emotiilor. Pentru acest lucru, Nicu a analizat mai intai biometrica faciala a zece portrete de femei realizate in aceeasi vreme cu celebrul tablou. Rezultatul a fost ca Gioconda e 83% fericita, 9% dezgustata, 6% tematoare, 2% suparata si absolut deloc surprinsa. Oamenii de stiinta declarau pe atunci experimentul ca fiind deosebit de interesant, desi mai degraba amuzant decat academic." Sincer, credeam ca este mai mult dezgustata decat fericita, dar nu as avea dovezi sa-i contrazic...frumos experiment nu-i asa?

mihar spunea...

Este interesant cum fiecare incearca sa descopere ce vroia cu adevarat sa evidentieze autorul prin pictarea acestui tablou...Atatea experimente, atatea opinii...Nu vom afla niciodata ce a fost in mintea lui cand a pictat-o pe Mona Lisa. De ce cautam mereu ceva nou si incercam sa ne dam cu parerea, in loc sa admiram frumusetea tabloului?

nicole spunea...

Pentru ca dandu-ne cu parerea, ne dam seama de geniul lui Leonardo. Asta face totul mai frumos.

Patlagea spunea...

Am urmarit chiar un documentar in legatura cu zambetul enigmatic al Giocondei.Se spune ca Leonardo a vrut sa infatiseze bucuria pe care o emana o viitoare mama.Greu de spus daca asa si este...