duminică, 30 martie 2008

Expozitie de ingeri...




Dupa cum a spus doamna de educatie prenoriala, Ecaterina Prenorib Botez Aba,miercuri in holul liceului va avea loc o expozitie de ingeri, o expozitie a tuturor ingerilor care s-au aratat... Suna interesant... pacat ca suntem in vacanta...


suna prenorial, nu?

sâmbătă, 29 martie 2008

Feng Shui: arta si stiinta

Banuiesc ca toti de pe acest blog au auzit de feng shui, probabil ca toti s-au uitat la desene animate(copii de la 402) unde se face referire la acesta, dar banuiesc ca putin dintre voi stiu exact la ce se refera acesta. In cele ce urmeaza va voi da anumite detalii, nu prea multe, urmand ca voi sa va documentati din sursele care va stau la dispozitie, daca vi se pare interesant acest subiect.

In principal scopul Feng Shui-ului consta in realizarea armoniei locurilor în care traiesc oamenii bazandu-se pe pe teoria celor 5 elemente ( Pământ, Metal, Apă, Lemn, Foc ) si pe principiile Yin si Yang.

Daca va intrebati la fel ca si mine: BUN si care este scopul Feng Shui-ul???: din ce am inteles eucele patru centre de interes majore din feng shui sunt : bogăţia, fericirea, longevitatea şi copii sănătoşi. Nu stiu ce va doriti voi, dar ceea ce imi doresc eu cuprinde cu siguranta cela patru elemente de mai sus;))(printre altele, bineinteles)

In esenta, Feng Shui clasic este un sistem care se bazeaza pe observarea atenta a fortelor ceresti (timpul), a celor pamantesti (spatiul exterior si cel interior) si a modului in care qi-ul (energia) celor doua planuri interactioneaza.

Eh, asa si?Feng Shui este o practica ce aduce echilibru intre aceste forte. Cuprinde un set de tehnici si o parte teoretica ce pot fi studiate si apoi aplicate in mod sistematic pentru a aduce schimbari benefice in spatiul de langa noi, este un domeniu de studiu extrem de complex si fascinant, pentru care este nevoie de ani de studiu. PARE O PORCARIE, NU?

Practicantii de Feng Shui new age folosesc, printre multe alte remedii, oglinzi, cristale, fluiere de bambus, panglici rosii si statui sau sculpturi reprezentand dragoni, broaste si pisici pentru "activarea" celor opt sectoare (aspiratii ale vietii).Hmmm, sa fie oare kitsch?

Raspunsul meu la ultima intrebare ar fi: nu este kitsch dar sunt vecini de palier, insa daca am da mai multa atentie detaliilor amenajarii locuintei(chiar si fara a crede explicatiile puerile, date de Feng Shui) cred ca am fi cu totii mai castigatii. O locuinta feng shui nu ar(a)ta chiar asa de rau.







provocare mea este: nu credeti ca prea putini oameni sunt dispusi sa nu isi amenajeze locuinta dupa capul lor(gen: sa puna mileul lui bunica sub o plasma noua de 5#############.... milioane)??Nu ar fi mai bine sa apeleze la un om care se pricepe(nu neaparat un expert feng shui)???

Trecand peste filozofia feng shui-ului pe care inca nu am reusit sa o aprofundez, cred ca acesta isi are si un scop practic> acela de a avea o locuinta primitoare.

multumesc ca m-ati citit!!!

miercuri, 26 martie 2008

Curente in pictura

Dupa cum stim, de-a lungul secolelor, pictura a trecut printr-un proces de schimbare, de perfectionare. Astfel, au existat mai multe curente, fiecare avand trasaturile sale specifice, ele putand fii deosebite la prima vedere prin elementele vizuale dar deasemenea si prin diferitele tehnici si metode folosite.
Ceea ce propun eu este ca pe baza acestui subiect, sa dezbatem impreuna despre fiecare stil, membrii avand libertatea de a venii cu noi infomatii.
Dupa parerea mea subiectul este unul aproape inepuizabil, existand foarte multe informatii de care ne putem lega.

marți, 25 martie 2008

URBAN KISS

Spectacolul "Urban Kiss" reprezintă un protest urban, o revoltă în faţa absurdului lumii contemporane, în faţa societăţii ca sistem de îngrădire, de limitare a libertăţii individului. Este povestea unui personaj masculin, El, care trăieşte în mijlocul Marelui Oraş, la bloc, într-un cotidian ce îi fură libertatea, într-o societate ce îi striveşte personalitatea. După o serie de aventuri – ce se constituie într-un fel de drum iniţiatic – EL se salvează şi îşi descoperă autenticitatea prin intermediul unei experienţe limită - iubirea. "Urban Kiss" aduce pe scena Operetei muzica, dansul contemporan cu influenţe de street-dance, jazz sau gimnastică şi proiecţiile video.Coregrafia spectacolului de teatru şi dans "Urban Kiss" este semnată de Răzvan Mazilu.Special Guest Star:Marius Urzica.

Pentru cei care l-ati vazut :v-a placut? Credeti ca exista un mesaj ascuns in spatele fiecarei miscari?


luni, 24 martie 2008

Benzi Desenate

Wikipedia:
O bandă desenată reprezintă un mijloc de comunicare pe cale grafică, alcătuit cu ajutorul imaginilor şi, adeseori, a cuvintelor, în scopul de a ilustra un fir narativ.

Trăsături distinctive

Tipuri de bule de dialog. De sus în jos: strigăt sau emisie radio-TV, replică (bulă obişnuită), gândurile personajului.
Tipuri de bule de dialog. De sus în jos: strigăt sau emisie radio-TV, replică (bulă obişnuită), gândurile personajului.

Interpretarea unei benzi desenate implică un număr de convenţii, într-o oarecare măsură variabile ca expresie grafică în funcţie de preferinţele autorului (sau a colectivului de autori, a sistemului de convenţii grafice stabilite pentru o publicaţie de benzi desenate etc.); astfel, un cititor obişnuit cu ilustrarea de benzi desenate într-o manieră anume nu va întâlni dificultăţi în descifrarea unei abordări diferite. Între cele mai cunoscute modele sunt:

  • adăugarea replicilor sau a indicaţiilor de loc şi timp sub fiecare ilustraţie în parte, folosind normele limbii scrise (punctuaţie, linii de dialog);
  • folosirea bulelor de dialog, îndreptate spre gura ori silueta personajului (când nu i se vede faţa sau când ilustraţia e foarte densă). În acest caz, indicaţiile temporale şi de loc vor fi, de regulă, marcate prin casete dreptunghiulare situate în partea de sus a ilustraţiei.
Efecte grafice ale dinamismului. Direcţia de parcurgere a imaginii este stânga-dreapta; se observă zip ribbons, norişori de praf, stroboscopie (Mickey pare să aibă trei capete şi trei mâini).
Efecte grafice ale dinamismului. Direcţia de parcurgere a imaginii este stânga-dreapta; se observă zip ribbons, norişori de praf, stroboscopie (Mickey pare să aibă trei capete şi trei mâini).

O ilustraţie de bandă desenată nu va avea aspectul unui instantaneu ori stop-cadru, ci va sugera mai multe momente de timp. După gradul de complexitate, aplicaţiile în acest sens pornesc de la notarea în dreptul ilustraţiei a mai multe replici (cu toate că ele corespund unor momente succesive în timp) şi merg până la imitarea fotografiei stroboscopice (apariţia siluetei unui personaj, a unei părţi a corpului sau a unui obiect de mai multe ori pe o aceeaşi imagine, cu scopul de a sugera o mişcare rapidă). Sunt folosite, mai simplu, aşa-numitele zip ribbons (linii frânte sau curbe desenate în apropierea unui obiect pentru a sugera traiectoria sa până în acel punct) şi norişori de praf (indică o mişcare demarată cu un impuls mare – pornirea unei maşini, dar şi pasul grăbit al unui personaj – sau, dimpotrivă, oprirea bruscă din viteză).

Reprezentarea unei succesiuni de acţiuni se va face în majoritatea cazurilor de la dreapta la stânga ori, mai puţin frecvent, de sus în jos. Excepţional, se pot folosi şi alte sensuri de citire (de la stânga la dreapta, în sensul acelor de ceasornic), care vor provoca, însă, dificultăţi în a fi urmărite. O situaţie arhicunoscută este schimbul de replici: indiferent dacă vor fi folosite bule de dialog sau nu, personajul care dă prima replică va fi aşezat în partea stângă a imaginii sau deasupra celuilalt.

În cazul unor ilustraţii complexe, se pot întâlni şi acţiuni de fundal, cu efect comic sau probe ale unei naraţiuni pe mai multe straturi (rezultatul unei acţiuni pornite cu câteva ilustraţii mai devreme, în vreme ce atenţia cititorului a fost mutată în altă drecţie); ele sugerează simultaneitatea sau o acţiune ciclică (de exemplu, păsărele cântând într-un crâng) şi vor ocupa un spaţiu redus în cadrul ilustraţiei (întărind „depărtarea” fundalului de ceea ce se întâmplă în prim-plan).

Basquiat, Ben et tout le monde parle art

Robert Combas, Afis

Je cherche la verite, Ben Vautier,

Cu dorinta de a lamuri tema altor arte recomand cercetarea citorva artisti si curente, care au folosit si respectiv generat experiente artistice noi si autentice. Interesant de urmarit traseul si sursele de inspiratie ale autorilor. Concluziile totusi, in urma scanarii atente a acestor experiente si experimente, ireductibile pina intr-un punct, dar si obligatoriu dependente de teme conexe (arta angajata, arta sociala, cultura underground, subcultura, etc.) sint mai putin bogate, in ceea ce priveste activitatea noastra de art blogger-i, decit in urma discutiilor despre kitsch, arta abstracta sau caricatura. Insist asupra identitatii si functiei acestui blog, care tine de intelegerea artei in generalitatea fenomenului, si nu de afirmarea propriilor preferinte. Oricit de mult tine de gust (subiectivitate), arta merita si trebuie sa fi mai intii inteleasa, mai cu seama intr-o vreme care invoca gindirea si cerebralitatea, in sensul programatic. Probabil, citiva dintre voi au remarcat cit de greu accesibila este arta contemporana, nu atit in modul sau de a se consuma, dar in felul ei de a functiona, in totala opozitie cu preceptele ei, printre care fuziunea cu publicul larg este cel mai notoriu. Pina una, alta, imi propun sa revin cu raspunsuri pentru temele neatinse, arta kitsch, arta abstracta, caricatura si chiar arta culinara!





















Jean-Michel Basquiat


http://www.gagosian.com/artists/jean-michel-basquiat

http://www.basquiat.com/

http://www.combas.com/index_fr_large.shtml

http://www.ben-vautier.com/

joi, 20 martie 2008

Coregrafiile pe stadioane






Multi dintre noi am fost cel putin o data pe stadion si la inceputul meciului am fost impresionati de felul in care s-au pregatit cei din galerie(cei care stau la peluze). Ca sa fiu mai explicit, cu toti am observat si am vrut sa facem o poza cu ce aveam la indemana la “coregrafie din peluza” . In spatele acestor imagini excelent realizate se afla o munca destul de grea deoarece nu este asa de usor ca “sef de galerie” sa mobilizezi miile de spectatori sa ridice placutele la inceputul meciului ca totul sa iasa bine. De aceea ei inaintea meciurilor impart fiecarei persoane o placuta care face parte din intreaga coregrafie. Este foarte importanta coordonarea in asa fel incat toti spectatori sa se sincronizeze si sa iasa totul bine.
Cei care se ocupa cu realizarea acestor coregrafii isi aleg subiectul pe care sa-l abordeze pentru urmatorul meci si sunt si unele coregrafii in care pe deasupra spectatorilor este trasa o panza pe care este desenat sau scris ceva cu o anumita semnificatie . Aceste desene pe panza sunt realizate tot de cei care coordoneaza totul si nu este asa de simplu. In plus desenele facute de acesti oameni nu sunt copiate deoarece acestea sunt representative pentru fiecare club de fotbal.
In Italia au fost “expuse” pentru prima oara aceste creatii pe stadioane de catre un grup ULTRAS. In Romania pentru prima oara au fost “expuse” coregrafiile in 1995 de catre grupul numit ARMATA ULTRA (infiintat in acelasi an) in peluza nord din stadionul celui mai titrat club este-european impotriva Rapidului cu un mesaj de genul: Rusinea CFR – Rapid 10 ani in B. In continuare va voi prezenta cele mai bine realizate coregrafii in ultimii ani la noi in Romania.

Coregrafie Steaua la un meci din Cupa Uefa sezonul 2005-2006

Coregrafie Steaua la un meci cu Poli Timisoara cand a cucerit titul cu nr 22
Coregrafie Steaua la un meci cu Dinamo

Coregrafie Steaua la un meci cu Dinamo


Coregrafie Steaua la meciul cu Middlesbrough in semifinalele Cupei Uefa sezonul 2005-2006

Coregrafie Dinamo in Champions League cu Manchester United (a si pierdut umilitor la general =)) )

Coregrafie Dinamo


P.S:Scuzati greselile gramaticale(daca exista,sper sa nu) si sa sper ca n-am plictisit.


miercuri, 19 martie 2008

Performance, happening, action

Marina Ambramovic, Artist must be beautiful, 1975



Philippe Halsmans, Dali Atomicus, 1948


Joseph Beuys, How to explain pictures to a dead hare, 1965


Nu am gasit pina acum o definitie suficient de clara a acestor genuri artistice recente, insa pina sa adun datele necesare, am hotarit sa va prezint un performance/happening/action -am pastrat trio-ul tocmai pentru ca delimitarile de sens sint foarte greu de evidentiat-, in care artistul Joseph Beyus savirseste un barbierit. Fireste, merita toata atentia aceasta reprezentatie, insa astept mai intii sa va acomodati cu imaginile si sa observati, daca puteti sa o faceti fara date la indemina, natura multipla a piesei, pe care eu am incadrat-o la lectie ca forma de spectacol pe viu, dar care se recomanda pe sine mai curind ca gen vizual (nu dramatic). In fine, odata cu noile genuri, apar si sensuri noi, sporind nu doar bogatia de intelesuri dar si dificultatea de definire si chiar de intelegere. Despre aceste genuri vom aminti din nou la lectia despre arta video/digitala.


(Va rog fara ocolisuri sa ma lamuriti si pe mine cum se poate incarca un singur videoclip de pe youtube fara sa-l vedem atit de mic sau impreuna cu videoclipuri relationate. -Sinteti clasa de informatica intensiv! Ramin dator!)

marți, 18 martie 2008

Diagnostic: kitsch!


KITSCH, kitschuri, s.n. Termen folosit pentru a determina un obiect decorativ de prost gust. Reproducere sau copiere pe scară industrială a unor opere de artă, multiplicate şi valorificate comercial. [Pr.: chici] – Din germ. Kitsch.

Asta zice dex-ul. Chiar dacă obiectele kitsch sunt definite drept reprezentanţi ai prostului gust, fenomenul a căpătat o amploare destul de mare în zilele noastre, iar graniţa dintre kitsch şi artă este pierdută undeva în negură. Acesta a apărut cel mai probabil din dorinţa oamenilor simpli de a arăta că "uite, dom'le, am şi eu obiecte de artă în casă". Termenul "kitsch" datează de ceva timp, cam de prin 1860-1870 şi a apărut în galeriile de artă germane.

Şi acum vine întrebarea care doare: cum îţi dai seama când un obiect este kitsch sau nu? Desigur, aţi spune că este o chestiune de bun simţ şi totuşi...una e când stă o tanti cu taraba în Romană vânzând motănei ca cei din poză şi alta e când tablouri kitsch sunt expuse în galeriile de artă, sau când diverse "decoraţiuni" de acest gen sunt date spre vânzare în magazine mai mult sau mai puţin serioase...

Şi "provocarea" articolului este: *drum rolls* Cum dinstingi kitschul de arta autentică?

duminică, 16 martie 2008

Arta abstracta

Michail Larionov: Raionism roşu, 1913 - Colecţia Merzinger, Elveţia



Wassily Kandinsky: Improvizaţie 31, 1913 - National Gallery of Art, Washington, D.C.

Arta abstractă este denumirea pe care, începând cu cel de-al doilea deceniu al secolului al XX-lea, şi-o revendică o serie de tendinţe, de grupări, de creaţii - în general diverse, succedându-se nu fără o anumită atitudine polemică - care au la bază un protest împotriva academismului şi naturalismului, îndepărtând din imaginea plastică elementele lumii vizibile, redate până atunci de aşa zisă artă figurativă, şi aşezând în locul lor un sistem de semne, linii, pete, volume, ce ar trebui să exprime, în formă pură, acţiunea raţionalităţii şi sensibilităţii umane.

Plecând de la ideea că arta plastică, arhitectura şi muzica sunt prin excelenţă abstracte - ele presupunând în acelaşi timp o sumă de legături cu realul, şi fiind, de regulă, acceptate drept construcţii, ansambluri controlate de logică - primii artişti atraşi de abstracţionism îşi manifestă, cu un sentiment de eliberare, întraga încărcătură emoţională.

Arta abstractă apare aproape simultan în mai multe ţări europene, în preajma anului 1910. Printre primii reprezentanţi ai acestei tendinţe este Wassily Kandinsky, care, începând din 1910, pictează un ciclu de tablouri intitulate "Improvizaţii", şi publică un amplu studiu, "Über das Geistige in der Kunst" ("Despre spiritual în artă", 1911), ce a contribuit la afirmarea artei abstracte.


Jackson Pollock: Number 8, 1949 - Neuberger Museum, State University of New York

Termenul de abstract este însă mult prea general, folosirea lui a pendulat între accepţii extremiste, întraga artă fiind considerată abstractă, ca rezultat al procesului de abstragere a realităţii în imagine, sau, dimpotrivă, concretă, opera existând ca o realitate în sine.

În 1930, Theo Van Doesburg introduce termenul de artă concretă, părându-i-se absurd să numească abstractă o creaţie artistică ce are o existenţă reală, dar nu va reuşi să înlocuiască, totuşi, pe cel de artă abstractă, în care publicul şi teoreticienii artei continuă să alinieze creaţii ce nu trimit direct la realitate.

Arta abstractă înregistrează manifestări din cele mai diferite, dezvoltând şi extrapolând unele dintre aspiraţiile impresionismului, mai ales în domeniul culorii şi al accentului pus pe universul interior al artistului.


Kazimir Malevici: Suprematism, 1916 - Muzeul de artă, Krasnodar

Piet Mondrian

Georges Mathieu



sâmbătă, 15 martie 2008

Caricatura



Wikipedia:Caricatura este un gen aparte al artelor vizuale, de obicei un desen, deşi poate fi executată şi în alte tehnici, care reprezintă o persoană sau o situaţie printr-o exagerarea intenţionată a unor trăsături sau caracteristici, în scopul satirizării, ridiculizării sau atragerii atenţiei.

Funcţiile esenţiale ale caricaturii sunt de a destinde, de a amuza şi a atrage atenţia, dar şi de a echilibra estetica vizuală a oricărei pagini tipărite şi, nu în ultimă instanţă, de a ilumina prin relevanţă. O caricatură reuşită poate avea o ţintă directă şi poate fi mai elocventă decât multe alte mijloace vizuale sau auditive complexe şi/sau sofisticate. Caricatura de calitate esenţializează într-o singură formă vizuală ceea ce nu poate fi rostit de numeroase cuvinte sau discursuri întregi.


nca o provocare pe care o lansez. este sau nu este arta?

vineri, 14 martie 2008

Iluzii optice






































Procedeele de obtinere a iluziilor optice sunt diverse : pictura, desen, fotografie, imbinare de umbre. Nu se remarca prn calitatea imaginilor ci prin originalitate.
Iluzia este perceptia falsa a unui obiect, care, spre deosebire de halucinatie, are loc in prezenta obiectului. Totusi, perceptiile eronate sunt considerate iluzii numai daca sunt valabile pentru un numar foarte mare de indivizi.
Ce legatura au iluziile cu arta? Ei bine, legatura apare atunci cand in aceeasi imagine putem identifica mai multe personaje/obiecte(concentrandu-ne asupra unor elemente diferite sau privind din anumite unghiuri). Eu consider ca arta consta in felul in care sunt imbinate elementele si culorile.

Arhitectură gotică

Catedrala din Reims

Catedrala din Reims

Arhitectura gotică reprezintă unul din stilurile arhitecturale asociate cu catedralele, precum şi cu alte biserici din aproape toată Europa în timpul perioadei medievale, începând cu secolul al XII-lea şi încheind cu anii 1500. Ca o situare mai exactă în timp şi spaţiu, cele mai importante opere arhitecturale gotice acoperă perioada 1140 - 1500, fiind construite din România până în Portugalia şi din Slovenia până în Norvegia, Suedia şi Finlanda. A fost precedată de arhitectura romanică şi a fost succedată de arhitectura renascentistă, o transformare a stilului romanic, odată cu Renaşterea, începută în Florenţa secolului al XV-lea.

Exemple de arhitectură gotică

Exemple de arhitectură gotică

Două dintre elementele caracteristice ale arhitecturii gotice sunt bolta în arc frânt, sau ogiva, care este de fapt o intersecţie longitudinală a doua bolte clasice ale stilului romanic, şi arcul de susţinere al ogivei, aşa numitul arc butant. Un al treilea element definitoriu, care apare la multe clădiri gotice, nefiind însă omniprezent, este rozeta, prezentă atât în basoreliefuri cât şi în alte forme ornamentale.

Stilul gotic este o transformare a stilului romanic, apărut din necesitatea de da o altă dimensiune verticală clădirilor. Goticul flamboaiant, adică goticul târziu, a fost faza de apogeu artistic a goticului care s-a remarcat prin exagerarea abundenţei detaliilor, în parte pentru a diminua greutatea pe care clădirile gotice o impuneau, respectiv pentru a încerca o salvare a stilului.

În Anglia, la începutul secolului al 19-lea, goticul cunoaşte o re-evaluare şi o nouă recunoaştere, de fapt o "renaştere" denumită gotic renăscut (conform termenului original folosit în engleză, Gothic Revival architecture) sau neo-gotic, producând clădiri memorabile, dintre care Palatul Westminster, care a fost total refăcut după devastatorul incendiu din 1834, este un exemplu memorabil de gothic revival. Mai târziu, la sfârşitul aceluiaşi secol şi începutul secolului 20, arhitectura gotică are o ultimă "tresărire de orgoliu", producând opere durabile, în stilul numit deja atunci neo-gotic, în locuri foarte diferite ale lumii, aşa cum ar fi Canada, Filipine, Germania, India, Norvegia, România, Statele Unite ale Americii şi Ungaria.

Catedrala din Coutance, Franţa

Catedrala din Coutance, Franţa

Stilul care ulterior avea să aibă identitatea definitorie sub numele de gotic, originase odată cu construcţia numită Saint Denis Basilica, biserica abaţiei bisericii din Saint-Denis, din apropierea Parisului, caz în care a exemplificat viziunea arhitecturală a Abatelui Suger. Suger a dorit să creeze o reprezentare fizică a sfântului Ierusalim printr-o clădire de o verticalitate şi liniaritate impunătoare. Asfel, faţada bazilicii a fost designată efectiv de Suger, în timp ce nava a fost adăugat sute de ani mai târziu.

Către mijlocul secolului al XII-lea, în plină epocă de dominaţie a romanicului, îşi face apariţia un nou stil în arhitectură. Numele i-a fost dat de oamenii veacului al XVII-lea, care dispreţuiau această artă, văzută ca o artă "barbară", "gotică" de la numele celor mai cunoscuţi "barbari" ai sfîrşitului antichităţii.În realitate, arta gotică a dat Europei capodopere comparabile cu cele mai mari creaţii ale geniului uman. Monumentele romanice le păreau arhitecţilor secolului al XII-lea greoaie, masive şi întunecate, datorită ferestrelor puţine şi înguste. Arhitecţii goticului au revoluţionat viziunea spaţială romanicului prin două invenţii: ogiva şi arcul de susţinere (arc boutant).Bolta semicirculară este înlocuită cu o boltă în formă de arc de cerc frînt, sau ogiva, la care presiunea verticală este mult mai redusă.Meşterii înălţau pe patru coloane, dispuse in plan pătrat, câte două perechi de arcuri în ogivă; fiecare arc este susţinut de două coloane diagonal opuse.Prin multiplicarea acestor grupuri de arcuri se putea obţine o construcţie foarte solidă, capabilă să susţină, prin încrucisarea de ogive, bolta edificiului, oricare ar fi dimensiunile ei. Arcurile de susţinere, cealalta invenţie, sprijină, din exterior, peretii înalţi ai navei centrale, alături de contraforturi, pentru a contrabalansa presiunea laterală a bolţilor. Aceste soluţii au îngăduit o nouă organizare a spaţiului bisericii, în care planul cu o navă este cel mai raspandit. Una dintre gloriile catedralelor gotice este turnul de înălţime ameţitoare, al cărui varf împunge bolta cerească. Multe catedrale aveau mai multe turnuri, dar unele dintre ele au rămas neterminate din lipsă de fonduri, cum ar fi în Belgia catedrala din Anvers.Primele catedrale gotice au apărut în inima Franţei, pe domeniul regal. Cea dintâi este biserica abaţială de la Saint-Denis din Paris, inălţată în deceniile 4-5 ale secolului al XII-lea, sub îndrumarea abatelui Suger, sfetnicul regelui Ludovic al VI-lea. Au urmat, intre 1150 si 1250, patru catedrale celebre ale goticului francez. Prima este Notre-Dame de Paris, în a doua jumătate a veacului al XII-lea, cu cinci nave si o faţadă admirabilă.Întregul ansamblu degajă echilibru şi armonie. A doua este catedrala din Chartres, cu două turnuri inegale. Catedrala din Amiens este cel mai mare monument gotic din Franta.În sfârşit, cea mai frumoasă rămâne catedrala din Reims, comparată cu Partenonul, loc de încoronare a regilor Franţei. În Germania, goticul pătrunde mai tarziu, influenţat de monumentele franceze. Cele mai cunoscute opere gotice sunt:domurile din Koln, Nurnberg si Bamberg. Caracteristica edificiilor germane este planul "bisericii-hală", cu trei nave de înălţimi egale.În Anglia, trăsătura monumentelor gotice este masivitatea lor, necunoscută pe continent.Principalele edificii gotice de aici sunt catedralele din: Canterbury, Wells, Lincoln şi Salisbury.Şi Spania stă sub influenţa goticului francez, adus de pelerinii sositi în Peninsula Iberică de dincolo de Munţii Pirinei.Caracteristicile acestui stil apar mai ales la catedralele din Burgos si Toledo.În sfârşit,Italia rămâne refractară inovaţiilor gotice,datorită puternicei rezistenţe a influenţtelor bizantine. Cel mai reprezentativ monument gotic din Peninsula Italică este domul din Milano,înălţat pe parcursul a cinci secole,al doilea mare monument religios din lumea creştină, dupa catedrala Sf. Petru din Roma.În schimb, Italia, mai mult decat orice altă ţară europeană, a dat admirabile monumente gotice în arhitectura civilă.Zeci de palate comunale din oraşele italiene preiau elementele stilului, ce le oferă eleganţă şi armonie.Printre cele mai faimoase edificii civile se număra Palatul Dogilor din Veneţia şi admirabila "Casa de aur" (Ca d'Oro) aflată în aceeaşi cetate din lagună.

joi, 13 martie 2008

Pictura in ulei = ramura a artei

Daca primul post a fost despre "arta underground" ... acum voi o tehnica prin care s-au creeat unele dintre cele mai mari opere de arta care au ramas in constiina tuturor , opere recunoscute pe plan mondial, cunoscute de fiecare dintre noi si care, daca nu v-au starnit interesul pana acum, poate acest articol o va face. Un exemplu il reprezinta pictura in ulei a marelui Leonardo Da Vinci intitulata "Mona Lisa" (sau " Gioconda ") , realizata intre anii 1503-1506.Este considerată cea mai renumită operă din istoria picturii. Tabloul reprezinta o femeie cu expresie gânditoare şi un surâs abia schiţat, fiind inca vizionat la muzel Luvru de la Paris, fiind atracţia principală pentru orice vizitator.

Pictura este materia dominantă utilizată de către pictori şi care pune în aplicare diferite materiale (pigmenţi en pudră, guaşe, uleiuri, acrylic, cerneală, etc.) destinată exprimării personale si creerii operelor de artă. Cuvîntul pictură denumeşte de asemenea si opera însăşi creată cu această tehnică.

Pictura în ulei reprezintă o tehnică artistică care este efectuată pe suprafeţe foarte diferite, variind de la pânză, la panele de lemn şi până la perete, care constă din aplicarea unui vopsele bazate pe un pigment înglobat într-un mediu de bază care este un ulei vegetal rezistent la intemperii şi la acţiunea de eroziune a aerului şi luminii. Cel mai frecvent ulei vegetal folosit în Europa modernă timpurie era un ulei vegetal de in. Ocazional se mai pot folosi şi alte uleiuri vegetale, dintre care cel de mac sau de nucă erau mai frecvent utilizate.


Mona Lisa, pictură în ulei pe un panel de lemn, Leonardo da Vinci.

Uleiul nu se usucă prin evaporare, aşa cum se întâmplă în cazul majorităţii vopselelor diferitelor tehnici artistice bazate pe dizolvarea unui pigment într-o soluţie apoasă, ci prin oxidare. Uscarea vopselelor bazate pe ulei se face între o zi până la două săptămâni, dar întreaga pictură devine destul de uscată după câteva luni, diferind după tipul de ulei folosit, tuşa personală şi stilul personal de acoperire a suprafeţei al unui pictor anume, fiind respectiv o funcţie de condiţiile aerobe şi de iluminare în care pictura este menţinută şi/sau conservată.

La Donna Velata, pictată în 1516, pictură în ulei pe un panel de lemn, Raphael.


Este intresant că profesioniştii recondiţionării operelor de artă nu consideră o pictură în ulei cu adevărat uscată până nu atinge venerabila vârstă de 60 - 80 de ani. Gradul de uscare, consistenţa vopselelor folosite, compoziţia chimică, respectiv gradul de oxidarea al uleiului care este la baza vopselelor sunt tot atâtea elemente esenţiale în stabilirea vechimii şi autenticităţii unei opere de artă pictată folosind această tehnică artistică.

miercuri, 12 martie 2008

Rostul unificator al haosului

Haosul...un cuvant mare,suficient de mare incat simti nevoia sa-l rupi in bucati mai mici inainte sa il inghiti,atat de gol si de plin cum este el.In mod definitiv haosul este mai vizibil prezent intre noi decat Dumnezeu care si el ar trebui sa fie in tot si in toate.Ne-am putea pune intrebarea daca nu cumva cele doua notiuni se suprapun,dar ele nu o fac pentru ca mai degraba Dumnezeu este in haos decat haosul in Dumnezeu,sau asa imi place mie sa cred...Am zis si eu cateva randuri despre haos incercand poate sa astern un covor mai moale peste un platou zimtat de conuri vulcanice neregulate sperand ca poate acele de piatra nu vor trece direct prin jugulara intregii polemici.Oricat as incerca acum mai am nevoie de inca ceva pe care s-ar putea sa nu-l dobandesc niciodata ca sa pot vorbi despre haos in cunostinta de cauza.
In mod simplu de inteles notiunea de haos a bantuit omul din cele mai vechi timpuri si bantuie in continuare aproape nestingherit si astazi.Noi ducem o lupta mai mult sau mai putin zadarnica cu el din motive vag deslusite.Prima oara cand am auzit de haos a fost cand mama imi citea Legendele Olimpului inainte sa adorm.(E printre lucrurile care ma fac sa o iubesc cel mai mult pe mama).Haosul e inainte de toate si in mod ciudat el pluteste undeva nu chiar departe de planul existential,controland in necontrolarea sa porpriul destin strans legat dealtfel si de al nostru.Si totusi nici haosul nu este atat de vizibil defapt...
La inceputul secolului XX un danez pe nume Niels Bohr si o serie de alti cercetatori printre care trebuie mentionat si Max Planck sau Schrodinger puneau bazele unei asa numite "mecanici cuantice".Cel mai cunoscut lucru legat de mecanica cuantica(neinteleasa intru totul nici astazi) este ca ea admite posibilitatea inregistrarii la nivel cuantic a oricarui eveniment cu o probabilitate specifica,lucru mai mult sau mai putin adevarat si pe planul existential curent.Dar in afara de Niels Bohr si Schrodinger a mai existat un om de stiinta ciufulit si mustacios cu un accent amuzant german care nu are nevoie in general de prea multe prezentari...Albert Einstein.El spunea pe atunci "Dumnezeu nu joaca zaruri" si sustinea asta cu teoria relativitatii.In ciuda faptului ca Niels Bohr si Einstein au fost bun prieteni pana la sfarsitul vietii lor unificarea celor 2 concepte ramane o piatra de incercare uriasa pentru stiinta zilelor noastre,incercarea de a impaca haosul cu ordinea...o incercare de altfel mai mult sau mai putin zadarnica
Daca ati avut rabdare sa cititi ce am scris pana acum ,cred ca este momentul sa explic ce legatura are asta cu tema blogului nostru.
In anul 2007 ,Premiul Nobel pentru Chimie i-a fost accordat profesorului universitar Gerhard Ertl de la Institutul Fritz-Haber al Universitatii Max Planck din Berlin pentru studiile sale despre chimia suprafetelor.
In studiul catalizei reactiei de oxidare catalitica a monoxidului de carbon pe suprafete de platina la diferite temperaturi si presiuni a obtinut urmatoarele imagini la microscop.


respectiv :

Cum majoritatea ultimelor postari puneau intrebarea existentei sau nu a unei arte stradale sau culinare sau caligrafice eu pot sa spun ca aici nu este vorba de arta,nefiind vorba de un proces de creatie,aici este vorba despre Dumnezeu si cateva molecule de CO si O pe o membrana de un nanometru de catalizator de platina la diverse temperaturi.Tot mecanica cuantica aduce si ideea modificari unui "experiment" doar prin observare,si deci a alterarii rezultatului.Mie imi da de gandit asta,imi da de gandit daca nu cumva avem datoria sa fim capabili sa observam,sa discernem si poate chiar sa judecam dar numai in cunostinta de cauza.

La sfarsitul prezentarii insa,Gerhard Ertl a identificat exact aceleasi elemente:spiralele,undele si haosul intr-o lucrare de Van Gogh...similaritatile sunt mai mult decat vizibile.
Iata deci ca in mod ciudat aceleasi concluzii pot fi trase despre existenta atat dintr-o lucrare stiintifica cat si dintr-una artistica,pe cai inevitabil diferite dar poate nu ireconciliabile asa cum multora le place sa creada.Haosul se gaseste intr-adevar in toate si iata ca Dumnezeu se gaseste in haos,Dumnezeu prin harurile oferite acestor 2 oameni,atat de diferite si totusi...

marți, 11 martie 2008

Ce credeti este sau nu o arta??

Am gasit aceasta poza intamplator pe net si am decis sa o pun pentru a destinde putin atmosfera si in plus ca sa fiu in ton cu Alexandru care a abordat subiectul culinar chiar daca nu prea are legatura cu arta in sine.

P.S.: nu am pus-o de dragul de a o pune dar este deosebit realizata.Sper sa va placa!!!

CE ESTE ARTA

In dictionar, arta este o forma a activitatii umane, prin care se realizeaza imagini expresive, capabile sa trezeasca emotii. Arta nu inseamna doar literatura si muzica, pictura si arhitectura, ci si gastronomie si gradinarit. Sunt numeroase domeniile in care cuvantul arta este luat in intelesul sau de abilitate si maiestrie. De aceea si suntem tentati sa judecam o opera de arta exclusiv prin intermediul acestui inteles si sa afirmam ritos ca: „Si eu faceam mai bine”. Arta nu presupune doar abilitate, ci si idee, fantezie, capacitate de sinteza si de analiza, si, nu in ultimul rand, un mixaj bine dozat de frumos si sensibilitate.
Cum oamenii sunt atat de diferiti, este firesc ca si perceptia fiecaruia despre ceea ce este frumos sa fie diferita. Sa ne amintim de zicala: „Nu-i frumos ce-i frumos, e frumos ce-mi place mie”. Dar daca suntem de acord ca fiecare are un gust propriu, tot asa trebuie sa intelegem ca frumosul trebuie recunoscut si acceptat de toata lumea si ca arta incearca sa redea frumosul chiar acolo unde nu te-ai astepta sa-l gasesti. O intrebare frecventa pe care ne-o punem este daca o opera de arta ne place sau nu, si de ce. Gustul fiecaruia si educatia sunt factori determinanti.

Va rog sa va exprimati ideile. V-am lansat aceasta provocare pt a reusi sa dam gasim un raspuns potrivit intrebarilor repetate ale domnului profesor, vizand acest aspect.

ARTA DE A MANCA










Stim cu totii despre artele culinare (arta de a gati, in care oameni isi dovedesc intregul spirit de bucatar si prepara fel de fel de mancaruri extravagante sau simple si delicioase). Dar nimeni nu vorbeste mult despre arta de a manca. Bine, bucatarii gatesc, aceasta este o arta, dar cineva trebui sa beneficieze de roadele puse la dispozitie. Astfel s-a nascut arta de a manca.

“Comuniunea intima cu savoarea fiintei”, despre care vorbeste Mihai Sora, pofta ca “deschidere spre lume”, masa ca ritual, specificul geografic al alimentatiei se leaga in lecturile lui Dan Arsenie cu fragilitatea fiintei convertita in forta si credinta (foamea ca nevoie de viata, dar si de arta, foamea de ideal, de Dumnezeu, de iubire etc.), de insumarea senzoriala - tactil, vizual, olfactiv - ca microcosm, la ideea hranei ca “vis al Materiei” (”suntem visatori activi, iar materia nu-i altceva decat pasta, plamada viselor noastre”) sau de legatura alchimica a celor patru elemente in bolul de pe masa: “supele si ciorbele sunt marile si lacurile acestui vast peisaj care este masa. Participare la un cosmos devenit sensibil. Pentru copii, o farfurie de supa cu crotoane este ca o mare vapoare.”

Trimiteri subtile la cutare sinestezii rimbaldiene (”culoare a sublimului, albastrul nu e comestibil”), transferul abil al contemplatiei in ingurgitare (”se poate manca sau bea un peisaj?”). Imaginea retetei culinare exclusiv ca un act de comedie, niciodata de drama sau tragedie.