duminică, 30 martie 2008

Expozitie de ingeri...




Dupa cum a spus doamna de educatie prenoriala, Ecaterina Prenorib Botez Aba,miercuri in holul liceului va avea loc o expozitie de ingeri, o expozitie a tuturor ingerilor care s-au aratat... Suna interesant... pacat ca suntem in vacanta...


suna prenorial, nu?

16 comentarii:

Traian spunea...

acest tip de manifestare face pare din curentul Prenoribabism. pentru a aflat mai multe despre acest curent intrebati-ma personal.

BOGDAN TEODORESCU spunea...

Traian, iti amintesc ca acest blog poate vi vizitat si de altii care nu fac parte din echipa de colaboratori! In plus, destinul sau este de a incerca sa ne facem citeva idei clare despre fenomenul artistic. Nu putem face lucrul acesta prin exprimari atit de personale si taioase. Si nici nu incurajam(-ez) impartasirea opiniilor critice despre profesori, chiar pe un blog coordonat de un profesor! Altfel, interesant, dar numai o imagine din cele afisate reprezinta in sensul strict un inger, restul, kitsch! Am luat actul tau ca pe unul totusi, bine dirijat; astept confirmarea printr-o filosofare despre ingeri si imaginea lor ori printr-o mediere a comentariilor viitoare. B.T.

Traian spunea...

este un fel de promovare a expozitiei care va avea loc in holul liceului...prea multe detalii nu am inteles nici eu... NU stiu daca sunt pictati, sau modelatzi in ceara, sau daca chiar sunt vii, habar nu am... insa pare o experientza unica

Traian spunea...

din scrierile pastrate:

Dumnezeu i-a adus de la neexistentă la existentă si i-a zidit după propriul Său chip, o natură necorporală, un fel de duh si de foc imaterial (se spune că este necorporal si imaterial în raport cu noi oamenii). Deci, îngerul are o fire ratională, spirituală, liberă si schimbătoare în felul său de a gândi s-au a voi, căci tot ceea ce este creat este schimbător. Numai ceea ce este necreat este neschimbător. Tot ceea ce este rational este si liber. Deci, pentru că îngerul are o fire ratională si spirituală este liber; iar pentru că este creat si schimbător, are facultatea de a rămâne si a progresa în bine sau, de a se îndrepta spre rău. Ei se înclină greu spre rău, dar nu sunt neînclinati. Acum însă, au ajuns neclintiti nu din pricina firii lor, ci prin har si prin stăruinta în unicul bine. Sfântul Dionisie Areopagitul îi împarte în trei cete de câte trei: Serafimi, Heruvimi, Tronuri-Domnii, Puteri, Stăpânii-începătorii, Arhangheli si îngeri. Cei mai multi spun că îngerii s-au făcut înaintea oricărei făpturi, căci trebuie să fie zidită mai întâi fiinta spirituală si apoi cea sensibilă, si, în urmă, din cele două, însusi omul.

Traian spunea...

aceasta este imaginea care reiese din scripturi. Acum, cine poate sa stie cum sunt Ingerii de la expozitie...

zgandaritza spunea...

Ingerii au aparut in lucrarile artistilor in arta greaca si au ramas o tema populara pentru sculpturile si pictura bizantina si europeana. Tabloul "Bunavestire"(L'Annunciazione) a lui Leonardo da Vinci este o pictura in care ne este infatisat un inger.In prezent, pictura se afla în Galeria Uffizi din Florenta si a fost restaurata. Aripile ingerului au suferit nenumarate retusuri.Se crede ca ele au fost pictate original dupa aripile unei pasari, dar din cauza modificarilor din timpul procesului, acestea au fost alungite.
Cand ne gadim la imaginea lor, ne amintim adesea de picturile antice, care prezinta heruvimi sau, pur si simplu, oameni cu aripi.Se zice ca aceste fiinte divine din arta mesopotamiana erau identice cu cele pe care le vedem astazi in biserici. Ele sunt arhetipuri nascute din mintile crestinilor, ce au fost transpuse in desene. Spre sfarsitul secolului al IV-lea, ingerii au fost pictati cu aripi, probabil pentru a sugera "calatoria" lor spre ceruri. Este o conventie artistica originala pentru a aminti faptul ca este o fiinta divina.

Traian spunea...

Asta vroiam sa zic si eu, ca din ce am inteles, reprezentare cu aripi este o conventie care tine de Prenoribabism, deoarece din ceea ce este scris in scriupturi nu reiese ca ar avea aripi...

zgandaritza spunea...

Ce stim cu adevarat despre ingeri? Se zice ca fiecare copil se naste inger. Cu cat crestem, cu atat tindem sa ne indepartam de aceasta "viata de inger", din cauza constiintei care se dezvolta. Incepem sa gandim si sa luam propriile decizii care ne pot dezavantaja uneori. Ar trebui sa invatam din puritatea si amuzamentul copiilor.
In vederea traditioanala,ingerii sunt simboluri al binelui,al dragostei si al luminii. Ingerii sunt imaginatie.Sunt adesea asemanati cu corpurile celestiale ca planetele sau stelele.Ei tind spre ceea ce e bun si nobil.Ingerul este fiinta suprema ce face legatura cu Dumnezeu si profetii.Se zice ca heruvimii si serafimii sunt mai apropiati de Dumnezeu, decat ingerii si arhanghelii care sunt mai activi in lumea umana. Sunt substanta imateriala.
Credeti in ingeri?

Traian spunea...

da, de la o varsta incolo incepi sa crezi in multe chestii...

Traian spunea...

SE APROPIE ZIUA CEA MARE!!!!

ana spunea...

@ zgandaritza

ma io cred in ingeri... dar trebe sa fie de confeziune prenoriala, altfel nu sunt buni. alt tip de ingeri nu accept...

Traian spunea...

i-am vazut....

Traian spunea...

i-am vazut....

monna spunea...

ce rapid a fost traian. s-a consumat misterul..ingerii sunt pictati,iar picturile sunt foarte asemanatoare cu icoanele(desi am vazut aripi multicolore mai mult de papagali decat de ingeri).a si sunt asemanatoare si intre ele.

Ramona F spunea...

Chestiile cu ingeri din holul mare mi se par **********...cand ma uit la ele, vad o vaduva de peste 60 ani, cu o sticla de tzuica lg ea (da, tzuica), deci luata un pic de val, "pictand" asa, din necunostinta de cauza...nush...tampeniile din holu' mare nu au nici o legatura cu arta! Sunt oribile! Sunt oripilata!Imi scuzati limbajul, dar sunt scarboase, frate!

Traian spunea...

sunt frumosi din punct de vedere arhetipal...