vineri, 14 martie 2008
Iluzii optice
Procedeele de obtinere a iluziilor optice sunt diverse : pictura, desen, fotografie, imbinare de umbre. Nu se remarca prn calitatea imaginilor ci prin originalitate.
Iluzia este perceptia falsa a unui obiect, care, spre deosebire de halucinatie, are loc in prezenta obiectului. Totusi, perceptiile eronate sunt considerate iluzii numai daca sunt valabile pentru un numar foarte mare de indivizi.
Ce legatura au iluziile cu arta? Ei bine, legatura apare atunci cand in aceeasi imagine putem identifica mai multe personaje/obiecte(concentrandu-ne asupra unor elemente diferite sau privind din anumite unghiuri). Eu consider ca arta consta in felul in care sunt imbinate elementele si culorile.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
7 comentarii:
Destul de interesant articolul.Consider ca are legatura cu arta intrucat multi pictori,incepand mai ales cu secolul al xx-lea, au introdus diverse iluzii optice in lucrarile lor.
Foarte amuzantă poza cu mingea de basket...într-adevăr, se pot face multe chestii amuzante pe baza iluziilor optice :)
Poza cu mingea si panoul de baschet e
geniala....daca nu eram atent chiar credeam ca acea statuie a aruncat-o:)
you have to fool the eye in order to fool the mind
te poti pacali foarte usor cu ajutorul iluziilor optice... dar pozele puse de ramona sunt geniale. :)
f tare... imi place aia cu pestii... arta frate...
Chiar interesant articolul...Fie ca puteti realiza iluzii optice din linii, din colaje, trebuie sa iti stimulezi mintea si imaginatia pentru a-ti da seama de esential. Imi amintesc ca mama imi adusese o plansa trasa la imprimanta alb-negru care continea sute de fete de persoane pe n randuri si trebuia sa descoperi ca in spatele acestor figuri se afla globul pamantesc. Mia exista si iluziile optice din linii/patratele din manualul de biologie din clasa a7a, daca nu ma insel si de asemenea am auzit ca in biserica de la Razoare exista o icoana cu Maica Domnului, despre care se spune ca isi deschide ochii daca esti credincios. Sa fie tot o iluzie optica?
Trimiteți un comentariu