luni, 3 martie 2008

Un homme de tete

Un homme de tête Georges Méliès, 1898. Foarte aproape de inceputurile filmului, acesta piesa plina de umor si imaginatie, propune solutii cinematografice spectaculoase, in raport cu epoca si tehnologia curenta, dar si in mod general. Nota: Méliès este considerat inventatorul trucajului cinematografic. Va rog sa va informati in continuare si, fireste astept reactii!
urmati link-ul, daca nu puteti viziona din bara:

19 comentarii:

Traian spunea...

este cel mai vechi film care a supravietuit, e filmat cu 12 cadre pe secunde... ceea ce este foarte putin...

Ramona F spunea...

Foarte interesant! Desi acum am auzit toti despre filme trucate, in vremea respectiva (1898), cred ca a facut furori. Nu stiam ca Melies e primul francez care a realizat un astfel de film :)

Traian spunea...

Georges Melies a fost foarte inovativ, el a descoperit din greseala subtitutia de imagini, a fost unul dintre primii creatori de film care e folosit expunerea multipla, trecerea graduala de la un cadru la altul si o tehnica numita time-lapse photography, care consta intr-un film in care cadrele sunt capturate la o rata mult mai mica decat cea normala. Datorita abilitatii sale de a manipula si transfigura realitatea cu ajutorul filmului, melies este supranumit "Cinemagicianul".

e.lenea spunea...

cei care nu nu s-au mai interesat de acest Georges Melies pana acum, excluzandu-i evident pe cei care n-au oricum de gand sa afle ceva despre el, ar trebui sa stie ca a facut mai mult de 550 de filme intr-o perioada de nici 20 de ani :)

icegirl91 spunea...

in legatura cu cinemagicianul....unul dintre filmulete chiar seamana cu un numar de magie http://www.youtube.com/watch?v=zs5BBaNJ6mg&feature=related

nicole spunea...

nici wikipedia nu ne mai trebuie de cand cu traian...

anyways, in legatura cu filmuletul: cu siguranta intra la categoria "efectul wow", mai ales pentru timpul in care a aparut. amuzant si foarte ingenios.

Traian spunea...

da am vazut, cum am scris io asta aici cum a copiato cineva si pe wikipedia... nuj;))

BOGDAN TEODORESCU spunea...

Seara buna! Observ cu incintare ca mustrarile mele au prins la citiva dintre voi! Apreciez de asemenea si interventiile enciclopediste ale lui Traian, oricare ar fi fost sursa. E bine ca apar aceste informatii si ca, odata preluate au fost sper, si asimilate! Ii astept si pe ceilalti. Curind voi posta alte link-uri catre materiale legate de lectia de zi. La revedere, prof. BT

irina spunea...

am rams uimita de film...este foarte ingenios si pot sa zic ca inteleg de ce este cel mai vechi film care a supravietuit chiar daca are doar 12 cadre pe secunda(ceea ce este foarte putin)...desi nu are efectele speciale uitilizate in prezent tocmai simplitatea lui atrage...dar aceasta este doar opinia mea combinata cu informatiile nepretuite furnizate de traian(am scris corect acum:P)

the_one spunea...

In vreme aceea lumea filmului era dominata de francezi dar au trebuit sa intrerupa aceasta activitate din cauza razboiului.Pe langa Georges Melies s-a mai remarcat in perioada aceea si Louis Augustin Le Price mai ales ca a gasit un mod deosebit de a misca fotografiile. Alt renumit francez a fost Joseph Nicephore Niepce care a facut prima fotografie in 1826. In opinia mea cred ca si cu tehnologia de care dispunem in ziua de azi ne era destul de greu sa realizam filmul lui Melies.

Alex B spunea...

ce sa mai zic...wikipedia nu e infinita :)) s-au epuizat paragrafele. Interesant articolul...va asteptam si cu alte postari !

Patlagea spunea...

Nu degeaba Melies a fost supranumit
"Cinemagicianul"...Una dintre primele sale meserii a fost aceea de iluzionist,profesand ca magician la Londra.Cred iluzionismul l-a influentat si ajutat in realizarea filmelor sale.

eve spunea...

Am citit si cate ceva despre "Le Voyage dans la Lune" si m-am gandit sa continui discutia despre Cinemagician. "The very first fantasy-science fiction film!"...in general proiectat cu 16 cadre pe secunda, "A Trip to the Moon" sau "Le Voyage dans la Lune" (1902) este considerat cel mai faimos film din cariera regizorala a lui Melies(care a durat din 1896 pana in 1914). [Are la baza scrierea cu acelasi nume a lui Jules Verne.] Va influenta urmatoare creatii science-fiction precum Metropolis(1926)&2001:A Space Odyssey(1968). "A Trip to the Moon is a must see!" [http://www.imdb.com/title/tt0000417/]

nicole spunea...

dati linkurile in comment folosind html. e mai simplu!

cum se facea:
< a href="pagina web" > textul afisat < /a >

[fara spatii dupa caracterele "<" si respectiv inainte de ">"]

ana spunea...

In legatura cu filmul propus de evelina, Le Voyage dans la Lune, am dat un search pe net si am aflat ca doua videoclipuri sunt bazate pe intregul film si sunt filmate in acelasi stil: Heaven for Everyone//Queen (1995) si Tonight, Tonight//Smashing Pumpkins (1996).

textul afisat

ana spunea...

daca da-ti clic pe textul afisat intrati pe un blog in care apar si filmul si clipurile.
cer scuze pt cum arata este primul html afisat...

Siddartha spunea...

Citeam anul trecut cateva eseuri de Constantin Noica scrise undeva la inceputul perioadei comuniste sau in preajma sfarsitului razboiului.Erau in fine mai multe idei interesante de zis.Ceea ce mi-a adus aminte de lectura mea legat de acest film este ca Noica nu vedea nici in fotografie nici in cinematografie arta.El vedea in aceste domenii decat posibilitatea de a capta ceva ce deja exista,nu gasea oportunitatea de a creea in adevaratul sens al cuvantului.Sigur si el trebuie sa fi stiut de Melies sau cel putin sa fii recunoscut cateva exemple ale unor tehnici mai neobisnuite de exprimare artistica.El nu nega calitatea fotografiei sau a filmului de a oferi o mostra de "exprimare artistica" dar nu gasea in regizor mai mult decat se pare,un magician si nu un artist.Filmul a suferit totusi un proces de degradare continuu pana in ziua de azi,proces care este interesant de urmarit.In ciuda faptului ca filme "bune" sau chiar capodopere au continuat sa apara,odata cu epuizarea mijloacelor tehnice de exprimare nu ne-a fost oferit de fiecare data mai mult.
Referitor insa la filmul care ne-a fost prezentat de domnul profesor el urmareste intr-adevar sa surprinda si cel mai probabil a si surprins nu putina lume la vremea sa.A fost fara doar si poate un deschizator de drumuri in domeniul cinematografie.Cat despre exprimarea sa artistica este incontestabil si aici un pionier.Filmul pomenit si de voi "Le Voyage dans La Lune" este primul Fantasy-SF,un hibrid interesant combinand figurile exotice ale astronomilor si ale "selenitilor" o tema SF.E de apreciat cum spunea si Elena cat de prolific a fost acest Georges Méliès si cate a putut oferi cinematografiei.Este si aici un paradox ,primele mari inovatii tehnice au aparut in cinematografia europeana pe cand acum la acest capitol domina fara drept de apel S.U.A filmele europene apeland astazi mai putin la efecte speciale ,mizand mai mult pe un altfel de "exprimare artistica"(Fara sa spun aici ca toate filemle americane sunt proaste si toate cele europene bune ,sau ca vreuna dintre abordari este mai indreptatita).

ana spunea...

de ce simte felix nevoia s-a faca pe wikipedia cu noi? si sa sintetizeze asa ca pt noi astia mici si prosti tot ce s-a scris inainte? pe mine ma depaseste...

nicole spunea...

din contra, Felix e unul din putinii care nu face pe wikipedia, dar da comentarii pertinente.

daca tot tii sa faci o comparatie, as zice ca mai degraba comentariile lui seamana cu niste mini compuneri pentru Lisman. dar sunt tari:)