marți, 3 iunie 2008

“The Golden Compass” / “Compasul Auriu(2007)”

Bazat pe romanul original al lui Philip Pullman, intitulat “Northern Lights” / “Luminile Nordului”, “The Golden Compass”reprezinta o combinatie reusita intre cartile de fantasy clasice si istoriile alternative pe care diversii autori le-au creat de-a lungul timpului.
"The Golden Compass" se prezinta ca o extraordinara aventura fanstastica, plasata intr-o lume alternativa, unde fiecare om este insotit de un animal. Aici vei intalni ursi care vorbesc si se lupta, vrajitoare care stapanesc regatul cerului si o specie ciudata numita gyptian.
Ideea de baza este foarte simpla – totul este relativ, nimic nu ramane stabil (va mai amintiti de zicala lui Herodot cum ca “totul curge”?).

Despre ce este vorba ?

Personajul principal al povestii este Lyra, (interpretata de Dakota Blue Richards), o fetita de 12 ani care incearca sa-si salveze un prieten rapit de o misterioasa organizatie numita The Gobblers. Unchiul ei, Lord Asriel, refuza sa o lase sa plece, dar misteriosul domn Coulter ii promite micutei ca o va insoti in aventura vietii ei. Singurul lucru pe care Lyra il va lua in calatorie este alethiometer-ul, o busola ciudata ravnita de numeroase personaje nu tocmai pozitive. Cand Lyra afla adevarul despre prietenul ei rapit, depinde numai de ea sa opreasca razboiul care ii ameninta lumea.

Poate ca subiectul in sine nu are prea mult senzational, cum se intampla in seria Harry Potter sau in “Stapanul inelelor”. Cu siguranta insa ca punerea in scena din film il face foarte vizionabil (de altfel filmul a si castigat un Oscar pentru efecte vizuale). Scenele de lupta nu sunt deloc grabite si nici nu dau impresia de science fiction pe care multe din filmele normale de actiune o ofera din belsug. Dealtfel, partea a doua, ”His Dark Materials” / ”Materialele sale intunecate” nu va mai fi regizata tot de Christian Weitz, care a citat dificultatile tehnice in a aduce la viata intreaga trilogie.

La fel de interesante mi s-au parut intruparile sufletelor – practic fiecare personaj din film are un animal-umbra care il insoteste peste tot si care reprezinta incarnarea sufletului acestuia. Odata cu moartea stapanului, evident si sufletul lui dispare, ceea ce duce la intrebarea fireasca – ce se intampla cand sufletul moare?

Trei motive pentru care sa nu ratezi acest film?
1. Este o poveste fantastica unica: nu vei intalni magicieni si nelispsitele lor palarii tuguiate, dar te vor uimi animalele care isi schimba forma, vorbesc si se lupta.
2. Dakota Blue Richards este o micuta actrita debudanta care a fost aleasa dintre alte 10.000 de candidate pentru acest rol. Clar are ceva special!
3. Protagonistii filmului "Cazino Royal" Daniel Craig si Eva Green se intalnesc de aceasta data intr-o lume aristocratica, unde ea este o veritabila vrajitoare.

Vizionare placuta! ;)

Niciun comentariu: