luni, 2 iunie 2008

Roşu şi negru

Am fost anul trecut la spectacolul “Roşu şi Negru”, balet de Livia Teodorescu, după romanul lui Stendhal şi am rămas plăcut impresionată după vizionarea acestuia. Modern, cu rădăcini clasice, “Roşu şi Negru”, evidenţiază unele din cele mai importante teme de meditaţie asupra condiţiei umane: dragoste, credinţă şi datorie.
Spectacolul este încadrat în linia genului liric de balet şi s-a încercat o restabilire a comunicării între arta contemporană şi public.
Autorul a interpretat titlul astfel: roşu pentru cariera militară(culoarea roşie a uniformei militare napoleoniene), respectiv negru pentru cariera ecleziastică (culoarea neagră a hainei monahale). Personajul principal, Julien Sorel, ilustrează tulburarea şi dramatismul ascensiunii sociale care se încheie prin recunoaşterea valorilor fundamentale: iubirea şi sacrificiul. În final, Julien moare. Acţiunea se petrece în timpul apariţiei ideii de emancipare socială. Ideea este că te puteai afirma şi prin calităţi individuale excepţionale, nu doar cu ajutorul banilor sau prin titlurile nobiliare pe care le deţineai.
Muzica accentuează dramatismul acestei lucrărin lirice, cu caracter romantic, prin ritmuri, armonii şi culori timbrale. Astfel se creează o punte de comunicare directă cu publicul.
În continuare voi face un scurt rezumat. Acţiunea se petrece în Verrieres, un mic orăşel situat în munţi. Julien un baiat de nouăsprezece ani este angajat de domnnul Renal să aibă grijă de cei trei copii ai săi. Elisa, camerista familiei Renal, se îndrăgosteşte de tânăr, dar acesta respinge ideea căsătoriei. Încet, incet se înfiripă o aventură între Doamna de Renal şi Julien. Elisa observă povestea de dragoste a celor doi şi dezvăluie acest lucru lui Valenod. La rândul său acesta îi trimite o scrisoare Domnului de Renal pentru a-l informa cele petrecute. Julien este nevoit să plece şi este luat sub îngrijirea părintelui Pirard, care nu îi va da nici o scrisoare trimisă de Doamna de Renard. Întrebându-se dacă a fost cu totul uitat, el se întoarce înapoi la casa stăpânei sale, fiind urmărit de Domnul de Renal. În final Julien este osândit la moarte. Doamna de Renal moare la trei zile după uciderea lui Julien, îmbrăţişându-si cei trei copii ai săi.
Din distribuţie fac parte : Cristian Tarcea, care îl joacă pe pesonajul central: Julien Sorel
Alina Iacov - Doamna de Renal;
Felicia Serbanescu - Mathilde de La Mole;
Calin Hantiu (Constanta) - Domnul de Renal / Vicarul Frilair;
Şi alţii

Un comentariu:

monna spunea...

eu nu am reusit sa termin cartea.asa ca poate o sa vad spectacolul :)