luni, 5 mai 2008

Cele 7 minuni ale lumii

S-au postat pe acest blog o serie de articole care au mai mult sau mai putin legatura cu arta, insa nimeni nu a pomenit ceva de arhitectura. Stiinta, dar si arta, arhitectura s-a dezvoltat foarte mult de-a lungul timpului. Interesant este felul in care oamenii au conceput planurile cladirilor(cum sa fie peretii, tavanul, usile, ce bolti sa foloseasca...), dar si felul in care au reusit sa construiasca adevarate monumente, pe care le cunoastem astazi sub denumirea de "Cele 7 minui ale lumii". Este destul de evident de ce arhitectura este stiinta. Oricine stie ca pentru o camera patrata e nevoie de 4 pereti si un tavan, o usa care sa permita omului sa exploreze incaperea, o fereastra prin care sa intre lumina soarelui. E usor sa construiesti o camera...orice om poate sa faca asta. Insa nu oricine poate imbina elemente arhitecturale pentru realizarea unei cladiri cu un aspect deosebit, cladire oarecum simetrica, pereti drepti, ferestre de diferite forme, anumite bolti. Implicarea stiintei in arhitectura se recunoaste la nivelul simetriei figurilor ce alcatuiesc elemente arhitecturale. Spre exemplu, pentru construirea unor bolti, e nevoie de masuratori precise, arhitectul tinand cont de anumite unghiuri, in functie de tipul boltei. Insa geometria asa cum o stim noi astazi nu era atat de bine cunoscuta oamenilor, in urma cu mii de ani, atunci cand
se presupune ca au fost construite monumentele celebre care intra in categoria celor 7 minuni ale lumii. In prezent, exista 2 variante a celor doua "liste":
1. Cele 7 minuni ale lumii antice:
Piramida lui Keops







Gradinile suspendate ale Semiramidei







Templul lui Artemis din Efes






Mausoleul din Halicarnas





Statuia lui Zeus din Olimp





Farul din Alexandria








Colosul din Rodos







2. Cele 7 minuni ale lumii moderne:
Marele Zid Chinezesc







Cetatea Petra


Statuia lui Iisus Hristos din Rio de Janeiro














Machu Picchu







Colosseum









Taj Mahal


Chichen Itza


Intrebarea mea este:
Stiinta, arta sau ajutor divin?

3 comentarii:

Alex B spunea...

nu cred ca trebuie pusa asa intrebarea...stiinta,arta sau ajutor divin...de-alungul anilor, oamenii au cautat pefectiunea prin diferite mijloace,inclusiv prin imbinarea a mai multor ramuri. Nu e rau articolul...insa puteai gasi niste poze mai interesante,cel putin unele dintre ele :)

Traian spunea...

nu se vad pozele, din pacate... eu zic ca stiinta sta la baza realizarii acestor edificii...

nicole spunea...

Stiinta pentru ca au proiectat toate acele constructii astfel incat sa reziste.

Arta fiindca in toate vedem simtul artistic al proiectantului, nu degeaba au devenit cele 7 minuni ale lumii (:

Ajutor divin pentru ca toti acei oameni care le-au construit fara toate utilajele moderne au avut o forta imensa pentru a rezista.