luni, 26 mai 2008

Corsarul




De Adolphe Charles Adam
Regia si coregrafia- Vasily Medvedev, dupa Marius Petipa
Conducere muzicala- Ciprian Teodorascu
Scenografia- Adriana Urmuzescu

Duminica seara, incepand cu ora 6.30, la Opera Romana a fost prezentat spectacolul de balet "Corsarul". Acesta a avut prima reprezentatie pe scena ORB pe 28 aprilie si cuprinde 3 acte.


In primul act, actiunea se desfasoara intr-un bazar oriental la Adrianopole, unde negustorii isi etaleaza marfurile colorate,langa piata de sclave. In piata isi face aparitia un grup de corsari condusi de Conrad. Acesta o intalneste pe Medora, o tanara sclava grecoaica detinuta de Isaac Lankedem, si cei doi se indragostesc. In bazar soseste Seid-Pasa, care le cumpara pe Medora si Gulnara pentru haremul sau. Totusi, planurile sale nu se implinesc deoarece Conrad si corsarii o rapesc pe Medora si pe celelalte sclave si pornesc spre insula lor.






Actiunea celui de-al doilea act se petrece pe Insula Corsarilor, unde Conrad si Medora se adapostesc intr-o pestera.Birbanto, prietenul lui Conrad, aduce sclavele capturate si acesta le elibereaza, la insistentele Medorei. Acest lucru starneste nemultumirea lui Birbanto si a catorva dintre corsari, iar Lankedem, care fusese si el capturat, se apropie si le dezvaluie un plan pentru recuperarea sclavelor si a Medorei ce cuprindea strecurarea unui somnifer in cupa lui Conrad. Planul este pus in aplicare si astfel Medora este lasata fara aparare in fat celor care vin s-o rapeasca. Ea incearca sa se apere si il raneste pe unul dintre agresori, dar in final este coplesita de forta agresorilor si este luata cu forta de langa iubitul sau.



Actul al treilea are trei tablouri. Primul se petrece la palatul lui Seid-Pasa, nde acesta se bucura de compania Gulanei. Ambele personaje se bucura la vederea lui Lankedem si a Medorei. Cativa pelerini se opresc la palat in drum spre Mecca si cer gazduire.


Actiunea din al doilea tablou se petrece in gradina palatului, unde se desfasoara o serbare data de Pasa in cinstea oaspetilor. Conrad isi dezvaluie identitatea in fata Medorei, renuntand la vesmantul de pelerin si ceilalti oaspeti se dovedesc a fi tot corsari,veniti pentru a-l ajuta sa o salveze. Ei organizeaza o ambuscada, dar Seid-Pasa scapa. Medora il recunoaste pe Birbanto dupa rana pe care i-o facuse in timpul rapirii si ii dezvaluie lui Conrad tradarea acestuia, dupa ce si Gulnara il rugase s-o apere de el. Tentativa lui Birbanto de a-l omori esueaza.



Al treilea tablou reprezinta epilogul. Corsarii pleaca pe mare, incepe furtuna, corabia se izbeste de o stanca si se scufunda. La sfarsit, pe o stanca se vad doua siluete imbratisate, Conrad si Medora.





Vizionare placuta!

P.S.
Pozele sunt de pe programul spectacolului.;))

Niciun comentariu: