luni, 5 mai 2008

Pictura rupestră

Observ că multe din articolele de pe blog sunt despre subiecte destul de recente aşa că acest articol vorbeşte despre ceva ce se întâmpla în preistorie (primele picturi rupestre sunt de acum 50000 de ani!).


Pictura rupestră ori pictura pe stânci este un termen generic desemnând picturile realizate pe stânci, bolovani, pereţi muntoşi abrupţi sau pe pereţii şi tavanele peşterilor, de obicei datând din timpuri preistorice. Picturi pe pietre au fost făcute încă din paleoliticul superior, cu circa 50.000 - 40.000 de ani în urmă. Se crede că aceste picturi murale au reprezentat opera celor mai respectaţi membri ai tribului, bătrâni şi şamani.

Cele mai vechi urme de activitate picturală sunt imaginile rupestre (sau parietale), adică pictate sau gravate pe stâncă şi care au fost conservate mulţumită poziţiei lor greu accesibile, sau blocării ulterioare a intrării în peşterile ce le adăposteau. Aceste rămăşiţe ale culturii paleolitice, contemporană cu ultima glaciaţie, datează de 10 000 - 30 000 de ani î.e.n. Localizarea lor geografică este, evident, foarte dispersată. Totuşi, zona aşezărilor cercetate până azi este practic eurafricană; ea se întinde din valea Dordogne-ei până în Natal, trecând prin Levantul spaniol. Complexele cele mai vestite sunt: grota Lascaux, în Franţa şi cea de la Altamira în Spania.

Picturi din Grota Lascaux:

Photobucket

Photobucket

Pictura din Pestera Altamira(Spania):
Photobucket

Picturile rupestre de la Sierra de San Francisco se gasesc in regiunea Baja California, Mexic. Ele au fost create de un grup de oameni numiti Cochimi sau Guachimi. Exista aproximativ 250 de situri in Rezervatia El Vizcaino in statul Baja California Sur in nordul Mexicului. Motivele includ figuri umane, arme si specii de animale (iepuri, puma, lincşi, caprioare, balene, caracatite, vulturi etc.). De asemenea exista şi numeroase elemente abstracte. Picturile dateaza intre anii 1100i.Hr.-1300d.Hr.

Photobucket

Picturile sunt admirate pentru calitatea lor excelenta, profunzimea, varietatea si originalitatea reprezentarilor umane si animale, pentru culorile remarcabile si starea buna de conservare. Picturile de la Sierra de San Francisco au fost nominalizate in 1989 si au devenit Patrimoniu Mondial in 1993.


Mai sunt multe situri in care au fost gasite asemenea picturi sau gravuri in piatra (Kazahstan, SUA, Africa de Sud, Somalia) dar nu as putea sa spun mai multe fara sa plictisesc. Sper ca vi s-a parut interesant si astept comentariile.



6 comentarii:

Patlagea spunea...

Omul s-a nascut artist nu putem nega acest lucru.Trebuie laudata si ingeniozitatea omului preistoric care a putut inca din acea vreme sa-si realizeze diverse culori din pigmenti.

Yilmaz spunea...

Perfect de acord.

BOGDAN TEODORESCU spunea...

Va readuc in atentie faptul ca doar foarte tirziu a inceput sa se contureze constiinta de sine a artistului. Pina prin Renastere aceasta nu exista pentru ca arta era supusa altor functii. In preistorie toate produsele considerate de noi artistice nu erau forme de arta. Ele faceau parte din ritualuri magico-religioase si reprezentau izolat si metode cunoastere a lumii prin reprezentare vizuala.

Patlagea spunea...

Aveti perfecta dreptate ca omul nu constientiza,dar totusi de ce a ales sa reprezinte animalele cat mai aproape de adevar(folosind chair si culori) si nu trasand pur si simplu niste simple linii?

Pallex spunea...

Inseamna ca, daca ei nu erau constienti de ceea ce fac, arta a aparut pur si simplu din intamplare ca multe alte lucruri (ex: diverse sporturi)

Alex B spunea...

este interesant modul in care oamenii din preistorie isi exercitau talentele ... dar chiar daca oamenii nu constientizau , se pare ca trecusera demult de faza cu liniile nu-i asa tomata? Deja se inspirau din realitate.Paleta de culori este impresionanta pentru acea vreme.