luni, 5 mai 2008

Povestea patinelor fermecate

Au fost odată ca niciodată, prin secolele XIII - XIV, nişte copii eglezi care şi-au legat nişte beţe de talpa piciorului şi alunecau cu ele pe gheaţă. Prichindeii au inventat, dintr-o joacă, unul din cele mai cunoscute sporturi din zilele noastre. Patinele aşa cum le ştim noi, cu muchii de oţel, au fost inventate de către olandezi puţin mai târziu şi conceptul nu s-a schimbat aproape deloc de atunci.

Nobili din toată lumea au fost atraşi de acest sport, popularizându-l în ţările lor de origine. Regele Ludovic al XVI-lea a adus patinajul pe meleagurile franţuzeşti, iar după aceea şi alte feţe regale s-au declarat fani. Adevărate poveşti de dragoste s-au înfiripat pe gheaţa sclipitoare, cum este cea dintre Regina Victoria şi Prinţul Albert.

În anul 1742 a fost înfiinţată la Edinburgh prima asociaţie a patinatorilor, cel care a pus piatra de temelie a patinajului artistic fiind americanul Jackson Haines. Ai lui bravi studenţi au întemeiat la Olanda Uniunea Internaţională a Patinajului. Astăzi, aceasta îşi are sediul pe tărâm elveţian.

A durat 166 de ani până cînd patinajul artistic a devenit un sport olimpic. Însă acest sport şi-a atins al său vârf după cel de-al Doilea Război Mondial (după măcel, mai aveau nevoie şi oamenii de ceva destindere).

Pe meleagurile mioritice, patinajul şi-a început urcuşul din a doua jumătate a secolului XIX. Clujul devine sediul competiţiilor naţionale de patinaj.

Astăzi, patinajul artistic s-a diversificat, cuprinzând mai multe probe: individuale (pentru juni şi tinere domniţe), de perechi şi de dans.

Printre câţiva temerari patinatori contemporani, amintim:
Evgeni Plushenko, Alexei Yagudin, Kurt Browning, Midori Ito, Maria Butirscaia, Michelle Kwan.

Un comentariu:

Patlagea spunea...

Un sport fantastic,care este desavarsit de frumusetea coloanelor sonore.Evgheni Plusenko este un adevarat geniu.Un articol interesant.