marți, 11 martie 2008

ARTA DE A MANCA










Stim cu totii despre artele culinare (arta de a gati, in care oameni isi dovedesc intregul spirit de bucatar si prepara fel de fel de mancaruri extravagante sau simple si delicioase). Dar nimeni nu vorbeste mult despre arta de a manca. Bine, bucatarii gatesc, aceasta este o arta, dar cineva trebui sa beneficieze de roadele puse la dispozitie. Astfel s-a nascut arta de a manca.

“Comuniunea intima cu savoarea fiintei”, despre care vorbeste Mihai Sora, pofta ca “deschidere spre lume”, masa ca ritual, specificul geografic al alimentatiei se leaga in lecturile lui Dan Arsenie cu fragilitatea fiintei convertita in forta si credinta (foamea ca nevoie de viata, dar si de arta, foamea de ideal, de Dumnezeu, de iubire etc.), de insumarea senzoriala - tactil, vizual, olfactiv - ca microcosm, la ideea hranei ca “vis al Materiei” (”suntem visatori activi, iar materia nu-i altceva decat pasta, plamada viselor noastre”) sau de legatura alchimica a celor patru elemente in bolul de pe masa: “supele si ciorbele sunt marile si lacurile acestui vast peisaj care este masa. Participare la un cosmos devenit sensibil. Pentru copii, o farfurie de supa cu crotoane este ca o mare vapoare.”

Trimiteri subtile la cutare sinestezii rimbaldiene (”culoare a sublimului, albastrul nu e comestibil”), transferul abil al contemplatiei in ingurgitare (”se poate manca sau bea un peisaj?”). Imaginea retetei culinare exclusiv ca un act de comedie, niciodata de drama sau tragedie.

13 comentarii:

Traian spunea...

"fragilitatea fiintei convertita in forta si credinta (foamea ca nevoie de viata, dar si de arta, foamea de ideal, de Dumnezeu, de iubire".
Mare(cu M mare) este gradina universului, dar multi sar gardu si incep sa manance, domnule botez... Unde DAI si unde crapa... "arta de a manca"

ana spunea...

de ce am impresia ca deviem rau de tot de la tema data?
ce legatura are arta de a manca cu lumea filmului, a teatrului sau arta plastica?

nu pot zice decat: respect traian!

Traian spunea...

"Mananc Deci Exist".... pardon, sunt artist.

ana spunea...

io sunt curioasa de un singur lucru: daca domn' profesor nu incurajeaza copiatul de pe wikipedia si doreste propria nostra parere in materie de arta, poate-mi explica si mie botez ce inseamna "sinestezii rimbaldiene"?

Traian spunea...

io vreau sa imi explice domnul botez ce inseamna rimbaldian, ca sinestezie se mai poate deduce stoechiometric... pe dexonline

ana spunea...

deci acum am citit tot articolul. de ce am impresia ca botez vorbeste despre mancare ca despre o tipa cu care are un preludiu? sincer pr mine textul ma duce cu gandul la o scena de sex in care se foloseste mancare decat la mancare...
a iesit ursul din hibernare... =))

Tea spunea...

nu stiu acum daca chiar "a manca" este o arta, este mai mult o nevoie
si de la asta vine intrebarea "mananci ca sa traiesti sau traiesti ca sa mananci?"
poate ca gatitul se poate numi arta, arta culinara, pt ca presupune intr-un final si imaginatia de a combina diferite ingrediente si felul in care este aranjata pe farfurie....

nicole spunea...

eu tot am o problema cu intelesul textului in sine, care nu se leaga ci sare pur si simplu de la o idee la alta.

citat: Trimiteri subtile la cutare sinestezii rimbaldiene (”culoare a sublimului, albastrul nu e comestibil”), transferul abil al contemplatiei in ingurgitare (”se poate manca sau bea un peisaj?”).

propozitia asta nu duce in nimic.

e.lenea spunea...

poate sa duca la nimic. poate sa duca la disparare de exemplu. :)

the_one spunea...

sunt uimit de articolul colegului meu si nici nu vreau sa ma gandesc ce facea cand a pus acest articol pentru ca macatul nu este o arta este o necesitate !!!!!

monna spunea...

nu am reusit sa citesc tot articolul dar am recitit comentariile de cateva ori :))

daca era ceva de rau de zis...s-a zis :)

Patlagea spunea...

Sunt curios daca ciobanul de la stana realizeaza ca de fiecare data cand isi aranjeaza meticulos bucata de telemea e tot mai aproape de a deveni un artist...

irina spunea...

eh nicole acum esti tu foarte pretentioasa...textul in sine este o arta=))doar pentru ca tu nu realizezi asta nu inseaman k nu este:P