marți, 11 martie 2008

CE ESTE ARTA

In dictionar, arta este o forma a activitatii umane, prin care se realizeaza imagini expresive, capabile sa trezeasca emotii. Arta nu inseamna doar literatura si muzica, pictura si arhitectura, ci si gastronomie si gradinarit. Sunt numeroase domeniile in care cuvantul arta este luat in intelesul sau de abilitate si maiestrie. De aceea si suntem tentati sa judecam o opera de arta exclusiv prin intermediul acestui inteles si sa afirmam ritos ca: „Si eu faceam mai bine”. Arta nu presupune doar abilitate, ci si idee, fantezie, capacitate de sinteza si de analiza, si, nu in ultimul rand, un mixaj bine dozat de frumos si sensibilitate.
Cum oamenii sunt atat de diferiti, este firesc ca si perceptia fiecaruia despre ceea ce este frumos sa fie diferita. Sa ne amintim de zicala: „Nu-i frumos ce-i frumos, e frumos ce-mi place mie”. Dar daca suntem de acord ca fiecare are un gust propriu, tot asa trebuie sa intelegem ca frumosul trebuie recunoscut si acceptat de toata lumea si ca arta incearca sa redea frumosul chiar acolo unde nu te-ai astepta sa-l gasesti. O intrebare frecventa pe care ne-o punem este daca o opera de arta ne place sau nu, si de ce. Gustul fiecaruia si educatia sunt factori determinanti.

Va rog sa va exprimati ideile. V-am lansat aceasta provocare pt a reusi sa dam gasim un raspuns potrivit intrebarilor repetate ale domnului profesor, vizand acest aspect.

14 comentarii:

Traian spunea...

cum zicea si costi ionitza: "Fiecare are gusturile lui in muzica. Nu are cum sa asculte toata lumea numai Schopenhauer" ;)))

ana spunea...

definitia pe care am gasit-o eu pt arta (arta = activitate a omului care are drept scop producerea unor valori estetice şi care foloseşte mijloace de exprimare cu caracter specific) cred ca exprima destul de concret faptul ca ceea ce poate fi numit arta este destul de subiectiv si dupa cum bine zicea traian fiecare vede arta in propriul lui mod.

p.s: nu incercati sa schimbati parerile celorlalti cu privire la ceva, mai bine incercati sa le acceptati, veti intelege mult mai multe lucruri asa...

Tea spunea...

Arta a ajuns sa fie folosita in atat de multe contexte incat si-a pierdut sensul sau de baza.
Poate ca sa stim ce este arta, ar trebui sa stim mai intai ce este un artist
ARTÍST, -Ă, artişti, -ste =Persoană de talent care lucrează în mod creator într-un domeniu al artei; p. restr. actor; p. ext. persoană care dă dovadă de talent în profesiunea pe care o exercită
iar din asta rezulta ca arta este creatia artistului

Tea spunea...

acum poate trebuie sa ne intrebam: tot ce creaza artistul este arta?

Traian spunea...

aceasta, fiind o intrebare aparent fara raspuns( "ce este arta?") apare o alta intrebare: este nevoie de o definitie ?

parerea mea este ca mai te bucuri de arta fara a aplica o asemenea definitie.

Timpul decide in ultima instanta cine este un artist valoros si cine nu...la fel cum in ultima instanta publicul este cel care hotaraste ce productii sunt artistice si care dintre ele vor rezista ca etaloane si nu ca simple curiozitati.

irina spunea...

arta este subiectiva si interpretabila in opinia mea...nu putem avea toti aceeasi opinie despre o lucrare...o recunoastem ca arta adtorita unor criterii indeplinite dar nu este neaparat sa ne p[aca sau sa o apreciem noi ca fiind arta...cel putin aceasta este opinia mea

Alex B spunea...

Arta este foarte greu de definit si in acelasi timp foarte greu de evaluat,fiind in esenta cea mai profunda expresie a creativitaţii.
Nu stiu cum pot exista in aceeasi propozitie Costi Ionita si Schpenhauer :)))) mare om costi asta

Traian spunea...

orice opera de compozitie are un continut, exprima o idee si este dominata de un sentiment fundamental

the_one spunea...

arta nu ar trebui sa se defineasca deoarece nicoadata nu s-ar cuprinde toate elementele specifice ei in definitie din cauza diverselor interpretari.

Traian spunea...

creativitatea este cea mai intalta treapta a comportamentului(cum zicea doamna Chiritescu), iar arta este cea mai inalta treapta a creativitatii... parerea mea;))

mihar spunea...

Arta- alt cuvant cu intelesuri complexe...Arta este creativitate, este har, este ceea ce face pe cineva sa traiasca emotii, sa starneasca sentimente de admiratie, de uimire sau exact opusul acestora. Este transpunerea gandurilor in desen, literatura, muzica etc. este cea mai profunda modalitate de a-ti exprima trairile. Dar cel mai bine e sa lasam filozofii sa dezbata aceasta tema...

florea simona spunea...

Ne putem pune firesc intrebarea:ce a existat mai intai:arta sau artistul?Singurul Dumnezeu este artistul desavarsit care a creat cerul si pamantul si care a impartit cate un strop de arta fiecarei fapturi create dupa chipul si asemanarea Sa.Cred ca arta se naste odata cu noi si este inscrisa in codul genetic al fiecaruia dintre noi.Asadar sa ne lasam cuprinsi de arta din orice directie ar veni ea si sa-ncercam sa descatusam orice valente artistice pe care le simtim in interiorul fiintei noastre.

nicole spunea...

@ Traian [primul comentariu]

Schopenhauer a fost filozof, nu muzician.

Traian spunea...

@nicole vai da, merci;)) miai luminat nestiinta ca sa zic asa....