sâmbătă, 8 martie 2008

NE PLACA CE FACI

Expozitiile realizate intr-o galerie de arta se numesc expozitii de arta, nu? Dar ce va faceti atunci cand se realizeaza o expozitie cu si despre graffuri ? se mai poate numi expozitie de arta ? mai ales ca in locul panzelor suportul pe care s-a pictat a fost deck-ul placilor de skatebording.

O astlef de expozitie a avut loc in perioada 19 Mai 2007 - 17 Iun 2007 si a fost gazduita de galeria de arta, Galeria Noua. Expozitia a continut lucrari semnate de artisti locali si internationali fiind rezultatul unei colaborari dintre curatorii locali (Mihai Hincu/Neon si Stefan Tiron) si Galeria Inoperable din Viena.

Skateboard art este o forma de expresie care nu poate fi incadrata in niciun curent. Placile utilizate sunt impodobite pop, rock, minimalist, retro, figurativ-PoMo, cu sau fara mesaj, cu sau fara utilitate.



« NE PLACA CE FACI doreste sa cumuleze impetusul creat de expozitia Skateboard Art, curatoriata de Inoperable (Viena), invitand tineri artisti locali, dar si internationali, sa îsi arate mestesugul, decorand placi care sa ruleze între strada si galerie. Este, poate, cea mai buna ocazie sa vedem cum poate fi o placa - defunctionalizata, reasamblata si modificata.



NE PLACA CE FACI reprezinta atitudinea unei culturi care, ajunsa la o anumita maturitate, este satula de obiecte gata facute, gata particularizate si bune de serializat. »

otaku









Cateva date despre Galeria Noua


Galeria Noua este o organizatie non - profit care prezinta artisti romani si internationali si promoveaza cu precadere fotografia, arta video, proiectele multimedia si proiecte interdisciplinare.



Galeria Noua organizeaza expozitii in colaborare cu galerii, muzee si centre de arta contemporana din tara si din Europa cu scopul de a:

- prezenta publicului roman si comunitatii artistice cele mai noi tendinte si concepte internationale din arta vizuala contemporana

- promova artisti romani si internationali care se bucura deja de notorietate dar si de a descoperi si sprijini tineri artisti.



Galeria Noua functioneaza ca un loc de intalnire si informare pe teme de arta contemporana initiind dezbateri, mese rotunde si prezentari. (date preluate de pe site-ul Galeria Noua)


adresa galeria noua



arta = activitate a omului care are drept scop producerea unor valori estetice şi care foloseşte mijloace de exprimare cu caracter specific

Credeti ca "arta stazii" poate fi considerata o arta?

10 comentarii:

irina spunea...

si noua ne placa ce au facut...foarte originala ideea si in opinia mea arta de strada este tot arta...decat ca este mai nonconformista,mai pentru noi generatia astea degenerata de adolescenti partial emoizi

ana spunea...

pentru mai multe detalii (de fapt pentru mai multe imaginii) puteti vizita http://www.revistablana.ro/nr1/nr1.html
si http://skateboardart.blogspot.com/. :)

e.lenea spunea...

mda... blana se intoarce 4.

BOGDAN TEODORESCU spunea...

Tema placilor decorate si a graffiti-ului este in esenta aceeasi! In consecinta n-am sa-mi reiau discursul; arta strazii ...e arta strazii! Am sa raspund lui "mint" ca acest tip de arta nu este mai nonconformista decit altele, de pilda decit bolta Capelei Sixtine, care a stirnit de doua ori mai multe reactii. Ceea ce este insa controversant aici este doar acceptarea noilor medii (adica materiale, tehnici si tehnologii de lucru)in rindul artei, pina nu demult selectiva cu genurile si speciile sale. Odata cu extinderea perceptiei, fortarea limitelor de intelegere si exprimare, mesajul artei a devenit difuz si diluat. Pentru a capata un plus de tarie, aceasta a fost nevoita sa caute resurse si in locurile mai putin frecventate, cum sint bunaoara chestiunile sociale, istorice, politice, singurele in stare sa polemizeze la o scara larga. Si aceasta discutie ramine deschisa! -atentie la scriere: "mai multe imaginii" are prea multe "i"-uri. O fi de la numele clasei?

Ramona F spunea...

cred ca a fost doar o greseala de tastare :)

Traian spunea...

Da,Domnul Profesor BT, are perfecta dreptate, acest tip de manifestare artistica se suprapune perfect cu "graffiti-ul".

ana spunea...

pai ideea era ca ceea ce postez eu sa fie o continuare la cea ce postase bazy. doar ca privit prin ochii mei nu prin ochii wikipediei... si in acelasi timp sa vorbesc si despre o galerie de arta care sprijina acest tip de evenimente... la Galeria Noua de curand a fost o expozitie de colectii si colectionari. ar fi meritat sa o vizitati!

din definitia artei reiese ca aceasta are ca scop producerea unor valori estetice. daca un obiect nu are importanta Capelei Sixtine inseamna ca acel obiect nu poate fi o opera de arta?

Tea spunea...

dupa parerea mea ASTA inseamna sa ai imaginatie.... dar pe langa imaginatie iti mai trebuie si talent!

nicole spunea...

ma gandesc ca pe casa scarii blocului meu ar prinde numai bine cateva placi din astea...si cu niste grafuri asortate... (:

ana spunea...

vai, nicole! dar gresesti! scara blocului tau nu merita injosita cu asa ceva! poate niste van gogh sau picasso sau mai bine dali... cum sa traiesti tu inconjurata de niste grafuri? daca sar de pe pereti pe tine si patesti ceva? asa ceva nu se poate!

semnat A.C(e)