joi, 20 martie 2008

Coregrafiile pe stadioane






Multi dintre noi am fost cel putin o data pe stadion si la inceputul meciului am fost impresionati de felul in care s-au pregatit cei din galerie(cei care stau la peluze). Ca sa fiu mai explicit, cu toti am observat si am vrut sa facem o poza cu ce aveam la indemana la “coregrafie din peluza” . In spatele acestor imagini excelent realizate se afla o munca destul de grea deoarece nu este asa de usor ca “sef de galerie” sa mobilizezi miile de spectatori sa ridice placutele la inceputul meciului ca totul sa iasa bine. De aceea ei inaintea meciurilor impart fiecarei persoane o placuta care face parte din intreaga coregrafie. Este foarte importanta coordonarea in asa fel incat toti spectatori sa se sincronizeze si sa iasa totul bine.
Cei care se ocupa cu realizarea acestor coregrafii isi aleg subiectul pe care sa-l abordeze pentru urmatorul meci si sunt si unele coregrafii in care pe deasupra spectatorilor este trasa o panza pe care este desenat sau scris ceva cu o anumita semnificatie . Aceste desene pe panza sunt realizate tot de cei care coordoneaza totul si nu este asa de simplu. In plus desenele facute de acesti oameni nu sunt copiate deoarece acestea sunt representative pentru fiecare club de fotbal.
In Italia au fost “expuse” pentru prima oara aceste creatii pe stadioane de catre un grup ULTRAS. In Romania pentru prima oara au fost “expuse” coregrafiile in 1995 de catre grupul numit ARMATA ULTRA (infiintat in acelasi an) in peluza nord din stadionul celui mai titrat club este-european impotriva Rapidului cu un mesaj de genul: Rusinea CFR – Rapid 10 ani in B. In continuare va voi prezenta cele mai bine realizate coregrafii in ultimii ani la noi in Romania.

Coregrafie Steaua la un meci din Cupa Uefa sezonul 2005-2006

Coregrafie Steaua la un meci cu Poli Timisoara cand a cucerit titul cu nr 22
Coregrafie Steaua la un meci cu Dinamo

Coregrafie Steaua la un meci cu Dinamo


Coregrafie Steaua la meciul cu Middlesbrough in semifinalele Cupei Uefa sezonul 2005-2006

Coregrafie Dinamo in Champions League cu Manchester United (a si pierdut umilitor la general =)) )

Coregrafie Dinamo


P.S:Scuzati greselile gramaticale(daca exista,sper sa nu) si sa sper ca n-am plictisit.


10 comentarii:

Yilmaz spunea...

Cred ca este mare lucru sa faci atatia oameni sa se coordoneze asa cum vedem pe stadioane. Toata admiratia.

BOGDAN TEODORESCU spunea...

Creativitatea, care nu apartine exclusiv artei, se manifesta de la modul in care ne legam sireturile la pantofi si pina la felul in care rezolvam o problema de matematica cu cel putin doua solutii. In niciun caz nu poate fi vorba de arta acolo unde nu se pune problema harului, a inspiratiei, a emotiei estetice, a judecatii de valoare etc., si unde apar doar reflexele unei exprimari de afirmare a identitatii. Poate ca vulgaritatea, mai ales in arta contemporana, nu e atit de straina artei cit o recomanda vorbele mari, dar "MORI JAVRA" oricit de bine sincronizat, colorat si percutant, nu are nici cea mai mica legatura cu arta, iar autorii cu atit mai putin cu numele de artist. Pasarile paradisului din Amazonia sau papagalii Ara, sint sau nu arta sau artisti? -Priviti minunatie de culori! Insa ratiunile, dincolo de filosofia pe marginea Creatiei (si in sens religios!), sint cu totul de ordin biologic in cazul frumusetii naturale. Asadar, nici defilarile comuniste, nici curcanii din sunca (de curcan) si nici galeriile vizuale din tribune, nu sint forme de arta, ci (abia) ecouri ale creativitatii. Arta nu e arta pentru ca ridica problema dificultatilor de realizare ori pentru ca cere efort, intrucit si blocurile cele mai sordide s-au facut cu efort; valoarea artistica nu sta nici in impactul la public, nici in cotele ridicate sau preturile in bani ori, si mai rau, in fidelitatea fata de natura/realitate. Valoarea artistica e unul dintre lucrurile cele mai greu de justificat. Promit sa revin in fata unor exemple vizuale.

BOGDAN TEODORESCU spunea...

Revin mai repede decit am promis. Manifestarile in discutie, au sansa sa fie tratate ca sursa de inspiratie artistica daca asigura un raport sau meditatii despre creativitate, despre societate si structurile ei, etc., dar numai daca exista si o constiinta artistica (un artist), care sa valorifice aceasta sursa. In sine, repet, ele nu sint forme de arta.

the_one spunea...

Eu vroiam sa scot in evidenta creativitatea si acest gen de coregrafii dupa parea mea pot fi asemanate cu graffiti-urile de ex care se bazeaza tot pe creatie. Chiar daca mesajul "Mori javra" nu denota o arta ci felul in care a fost realizat acest mesaj si chiar, de exemplu daca v-ati uitat la toate imaginile in unele si chiar mesajul si imaginile create au fost greu de realizat si unic facute fiecare avand ceva specific.Eu nu afirm ca este in totalitate o arta dar nici nu se poate compara cu feliile de sunca frumos aranjate pe un platou pentru ca este diferenta mare sau chiar cu diferite manifestari. Decisiv la aceste coregrafii este chiar creatia si nicidecum "ecouri ale creatiei" deoarece, dupa parerea mea, lumea ar aceste opinii doar pentru ca a auzit la televizor de huligani care se bat si fac tot felul e porcarii si generealiza dar inca o data repet ca acesti oameni care realizeaza aceste lucruri chiar se implica ca totul sa iasa foarte bine. Sa mobilizezi mii de specattori , pe langa faptul ca unii dintre ei mai sunt si huligani" este mare lucru.Chiar sunt uimit de asocierile dumneavoastra pe care le-ati facut cu sunca sau cu diferite manifestari , poate si din pentru ca nu cunoasteti destul de bine acest fenomen.Creativitatea aceastea nu se poate compara cu aceea in care ne legam sireturile .

Adrian spunea...

Referitor la ceea ce a spus Domnul Profesor,cred ca realizarea unei coregrafii este o arta,artistul fiind seful de galerie.Inainte de a face coregrafia,seful galeriei are planul tuturor scaunelor din tribuna/peluza ,iar apoi,cu multa imaginatie reuseste sa construiasca o imagine.

ana spunea...

eu nu cred ca ceea ce se intampla pe stadioane este o arta, dar folosind termenul de arta cu un inteles extins pot afirma ca ceea ce face seful de galerie este o arta. oricat de artist este un artist cu greu va reusi sa convinga zeci de oameni poate chiar sute sa faca toti acelasi lucru in acelasi timp. cu greu va reusi sa-i convinga sa nu schimbe locurile intre ei sau sa nu plece. pentru ca un astfel de "tablou" cu parti lispa sau cu parti nelalocul lor nu mai poate fi numit "tablou".

Adrian spunea...

Ana arta consta in faptul ca realizeaza o imagine pe hartie.Seful de galerie este liderul suporterilor,
iar acestia il asculta....Calitatile de leadership nu au nici o legatura cu arta.

BOGDAN TEODORESCU spunea...

Draga Laurentiu, in doua cuvinte, ceea ce ai prezentat tu ca presupusa arta NU este arta! Daca nu esti convins, inseamna ca si dansurile nuptiale ale pasarilor din America de Sud sau de aiurea, sint tot arta, pentru ca implica toate elementele invocate de tine: coordonare, culoare, coregrafie, dificultate-efort. Nu tot ce e frumos e arta! Arta nu inseamna doar frumos! Arta implica toate categoriile estetice, uritul, frumosul, caraghiosul, sublimul, etc., iar efortul (fizic), n-are de-a face in mod intim cu arta. Exista produse artistice care se executa cu foarte putin efort (vezi minimalismul in arta) iar altele, dimpotriva care angajeaza multa munca. Fie ca e muncit sau nu, produsul artistic are aceleasi sanse sa fie valoros. Folosind o metafora, pot spune ca si blocurile de zece etaje si vilele cu interioare pictate din secolul al XIX-lea, s-au ridicat cu aceeasi cantitate de efort. Ambele impresioneaza, insa efectul este eminamente diferit de la un exeplu la celalalt. Inchei prin a-ti marturisi ca nu lipsa de cunoastere a fenomenului sportiv sau prezenta huliganilor m-a incurajat sa scriu cele ce-ati citit, ci convingerile si experienta artistica. Ceea ce ai prezentat, chiar daca merita admiratia publica, nu intra in sfera artistica, decit numai daca reprezinta pentru un artist sau altul SURSA DE INSPIRATIE. Un ciine sau o pisica, oricit de simpatice si frumoase, nu sint in sine produse artistice, dar pot sa serveasca artistilor ca motive inspiratoare. Sper ca te-am lamurit. p.s. Adrian, arta care inseamna libertate, are forme atit de variate incit, exemplul cu hirtia este absolut ridicol. Poti sa faci arta folosind orice material, orice suport, orice mediu. Repet calitatea artistica nu tine decit de raporturi si continut(-uri).
B.T.

the_one spunea...

Cu parere de rau va spun ca nu ati inteles nimic din ce am postat eu deoarece faceti niste comparatii absurde si lipsite de sens. Acest fenomen mai ales cel din fotbal este porst apreciat din cauza huliganilor si analfabetilor care strica frumusetea si munca celor care realizeaza aceste coregrafii si de aceea si dumneavostra generalizati pentru ca auziti diferite lucruri pe la televizor si despre cate incidente se intampla in fotbal, dar va post spune ca aceste coregrafii nu sunt realizate cu usurinta. Se pare ca nu prea intelegeti fenomenul sau nu doriti sa intelegeti.

BOGDAN TEODORESCU spunea...

Domnule Laurentiu, sint suficient de capabil sa despart sportul de huliganism, Inchizitia de Biserica, motivul nudului in arta de pornografie, efectele de cauze! Nu doar ca nu ma mai uit la tv de multa vreme, dar nu sint nici din cei slabi de ingeri care cred tot ce aud si vad in media. Chiar daca nu sint foarte atasat de competitiile sportive, pot sa inteleg unde sta frumusetea si arta in sport, dar repet, ceea ce prezinti tu ca arta, NU este arta, oricit de artistic este intreprins. Insisti sa imi spui ca aceste coregrafii sint facute cu efort, dar efortul (in sensul sugerat de tine) nu este o conditie fara de care nu se poate, a artei! Reciteste lamuririle mele in numele artei sportului!
B.T.