sâmbătă, 15 martie 2008

Caricatura



Wikipedia:Caricatura este un gen aparte al artelor vizuale, de obicei un desen, deşi poate fi executată şi în alte tehnici, care reprezintă o persoană sau o situaţie printr-o exagerarea intenţionată a unor trăsături sau caracteristici, în scopul satirizării, ridiculizării sau atragerii atenţiei.

Funcţiile esenţiale ale caricaturii sunt de a destinde, de a amuza şi a atrage atenţia, dar şi de a echilibra estetica vizuală a oricărei pagini tipărite şi, nu în ultimă instanţă, de a ilumina prin relevanţă. O caricatură reuşită poate avea o ţintă directă şi poate fi mai elocventă decât multe alte mijloace vizuale sau auditive complexe şi/sau sofisticate. Caricatura de calitate esenţializează într-o singură formă vizuală ceea ce nu poate fi rostit de numeroase cuvinte sau discursuri întregi.


nca o provocare pe care o lansez. este sau nu este arta?

4 comentarii:

ana spunea...

de obicei caricaturile evidentiaza defecte. acum depinde de cat de bun este caricaturistul si cat de multe stie despre persoana careia ii face caricatura. de cele mai multe ori acestia se leaga de defectele fizice pentru ca acestea sunt cele mai vizibile si pentru ca defectele psihice sunt mai greu de evidentiat. dar cred ca si caricatura este un fel de arta. cel putin pentru a crea o caricatura iti trebuiesc ceva studii in domeniul artelor plastice.

Adrian spunea...

Adevarat, dupa cum vezi la caricatura lui Ronaldinho sunt evidentiati dintii lui ....oricum este destul de greu sa realizezi o cariactura...:)

monna spunea...

presupun ca este un tip de arta din moment ce iti trebuie un oarecare talent.plus indemanare.de obicei caricaturistii deseneaza foarte repede.ideea e sa surprinzi esentialul.

mihar spunea...

Da, este tot o arta, la fel cum si exprimarea grotescului intr-o pictura este tot o arta. Depinde de originalitatea desenului si cat de creativa este persoana. Totusi, nu e decat un pas pana la exagerare...Trebuie sa ai talent pentru asa ceva,nu?