miercuri, 5 martie 2008

Graffiti=Arta ?!

Graffiti pe terasamentul fluviului Tibru în Roma, Italia.

Cati dintre voi, v-ati intrebat daca acest lucru se poate incadra cu desavarsire in categoria "arta". Sincer sa fiu nici eu nu m-am intrebat pana cand mi-au sarit aseara in evidenta cateva „graffuri” pe metroul de la Victoriei...o amprenta lasata de cativa pustani vandalici pe bunurile statului . Inainte sa spuneti "Ce graffiti ma...si mamaie face de-astea in statie la 21" aruncati un ochi pe urmatorul articol...poate cine stie ne mai "savistizam" putin daca nu suntem deja ;) .


graffiti de Antck - UFG, THC -Chicago,Illinois,SUA

Stiati ca...: Graffiti a existat încă din antichitate, în perioada Greciei antice şi a Imperiului roman,eu nici pe departe nu banuiam :o .

Din punct de vedere istoric, termenul "graffiti" se referea iniţial la inscripţiile, portretele, etc.găsite pe zidurile mormintelor antice sau pe ruine, ca în Catacombele din Roma sau în Pompeii.


Romanii de rând foloseau latina vulgară în loc de latina literară,
ca în acest graffiti politic din Pompeii.

Primul exemplu cunoscut de "graffiti modern" există şi astăzi în oraşul antic grecesc Ephesus (în Turcia de azi) şi se pare că face reclamă la prostituţie, după spusele ghizilor turistici din oraş. Constă într-o palmă, o formă vagă de inimă, o urmă de picior şi un număr. Acestea indică subtil câţi paşi trebuie făcuţi ca cineva să găsească o curtezană (mâna reprezentând plată).

Romanii gravau graffiti în proprii pereţi şi monumente, iar exemple ale lucrărilor lor există de asemena şi în Egipt. Erupţia Vezuviului a păstrat graffiti sgâriat pe pereţii din Pompeii, şi ne oferă o perspectivă directă asupra vieţii de stradă: latină vulgară, insulte, magie, declaraţii de dragoste, mesaje politice. În contrast cu tipicul graffiti-ului modern, alfabete şi citate din literatură (în special primul vers din "Eneida" de Virgil) au fost găsite pe pereţii din Pompei, fie pentru plăcerea scriitorului, fie din dorinţa de a impresiona, deşi anonim, trecătorul prin familiaritatea sa cu literele şi literatura.

Caricatură antică a unui politician din Pompeii

M-am oprit aici in speranta ca nu veti cadea cu capul pe tastatura in timpul lecturii. Am zis sa intru in "febra blogului" pe care trebuie sa o avem, prin intermediul acestui articol...mai mult sau mai putin reusit :p ... Pentru a nu lua toate creditele ca m-am documentat prea tare :p si a nu ma acuza de plagiatura voi spune ca sursa de inspiratie este "Wiki" :D

P.S. : Stiu ca am talent nu "tre" sa-mi spuneti :)) (Trebuie sa remarcati ca nu am folosit prea multe prescurtari/emoticonuri specifice mesului asa ca vreau credite :p )

B.A.

23 de comentarii:

Ramona F spunea...

Dupa ce-o sa se termine treaba asta cu blogul, o sa raman cu o multime de informatii. Foarte interesanta prezentarea grafitti-urilor. Tine-o tot asa, Bazy (a se citi Bazilescu)!

Ramona F spunea...

Am scris gresit...e "graffiti" :D

Traian spunea...

da, este o arta

ana spunea...

foarte ok istoria graffiti-urilor dar ai fi putut prezenta mai multe graffuri "contemporane"... cred ca daca nu le-ai fi vazut pe alea la victoriei nu ai fi cautat istoria lor, deci ai putea sa le dedici mai mult spatiu. plus ca unele chiar pot fi numite opere de arta.

the_one spunea...

În România fenomenul graffiti a apărut în jurul anului 2000, fiind caracterizat prin aceleaşi elemente care au fost întâlnite în New York-ul anilor ’70. În Arad cei câţiva artişti graffiti îşi realizează tag-urile în cele mai diverse locuri: pereţii şcolilor, pe poduri, sub poduri etc. Unii agenţi comerciali chiar au apelat la aceştia pentru a le realiza tag-uri cu numele societăţilor comerciale pe care le deţin.

dupa parerea mea da graffiti este o arta ca sa-ti iti raspund la intrebare turkey(alias colegutzul meu alex)

irina spunea...

laur crede-ma ca a aparut mai devreme...cunosc oameni care dar graffuri din 1997...prin 2000 a luat o amploare mai mare si totusi grafferi adevarati sunt destul de putini in romania...si prin grafferi nu ma refer la pustanii care nu au ce face si mazgalesc si ei cosurile de gunoi ci aceia care dau graffuri adevarat(vezi victoriei sau metruol pe care sunt desenati cow and chicken:X)

the_one spunea...

eu ma refeream oficial ca si eu puteam si eu faceam in spatele blocului cu emblema stelei=)) dar nu inseamna ca atunci aparuse

Traian spunea...

de fapt retractez ce am spus, graffiti-ul este un talent, nu o arta....

Yilmaz spunea...

De la un nivel al efortului depus in sus graffitiul poate fi considerat o arta. Cele mai tari pe care le-am vazut eu sunt in Constanta.
PS. Pacat ca n-o sa mai fie metrouri de la Arad ca astea noi nu mai pot fi vopsite! Sarmanii bucuresteni o sa fie privati de o destindere in drumul spre munca.

the_one spunea...

se gasesc solutii yilmaz stai linistit:D

Traian spunea...

ilmaz, poti sa detaliezi: cum adik metrouri de la Arad?

Alex B spunea...

yil: ce-ti mai place la constanta...da lasa ca avem si noi talente la buc...pe metrouri poti gasi tot timpul cuvinte de incurajare,sau "de sanatate":))...

BOGDAN TEODORESCU spunea...

Ehe, incepe sa curga cerneala sau cum sa spunem altfel, sa se ingramadeasca pixelii!? Bravos, dar astept si alte voci! Despre graffiti se pot spune si mai multe; daca luam in serios problema identitatii lui ca arta sau nu, trebuie sa atragem atentia asupra citorva chestiuni. Pentru inceput, e nevoie sa stim ca arta a atins astazi cotele unei perceptii foarte extinse, care include mult mai multe aspecte decit, par exemple arta sec. al XIX-lea. Fenomenul kitsch este si el tangent artei si in consecinta este arta, insa o arta proasta, alterata. Pe scurt, prin paralelism, graffiti este arta, insa tine de subcultura si/sau de cultura underground. Mesajul sau este eminamente protestatar si contine mai putine reflexe artistice, intrucit creativitatea apare doar ca joc. Artistii sau autorii care semneaza graffiti-uri, oricit de reusite, sint aproape fara exceptie proveniti din medii ne-academice, daca imi permiteti aceasta licenta. Subiectul ramine deschis, voi reveni eventual cu alte precizari.

Ramona F spunea...

metrourile vechi sunt facute la Arad...la asta se referea Yilmaz cand a spus Pacat ca n-o sa mai fie metrouri de la Arad ca astea noi nu mai pot fi vopsite!. Astea noi nu am idee de unde vin, dar, cum spunea si laur, sigur se gasesc solutii si pt ele ;)

Traian spunea...

off topic: metrourile vechi au fost in mare parte facute la electroputere craiova... unde de altfel sunt facute si astea noi(ma rog, asamblate)

nicole spunea...

Pe zidurile lungi la iesirea din orase, pe peretii tunelurilor, la expozitii speciale, sau facute in/pe blocuri/case [bineinteles, cu acordul locatarilor] sunt chiar extrem de binevenite, insa cand pe o casa proaspat zugravita apare un tag facut de nu mai stiu ce ciumete... Desigur, in asemenea cazuri nu putem decat sa ne bazam pe bunul simt al grafferului...sau mai degraba al taggerului...

Yilmaz spunea...

Nu ma indoiesc nici ca n-o sa se gaseasca solutii, nici ca in bucuresti nu sunt graffitiuri tari dar sa zicem ca in bucuresti n-am prea avut "ocazia" sa vad graffitiuri (pe la mine prin cartier nu prea sunt )
PS: Traian verifica-ti sursele metrourile vechi sunt de tip ASTRA Arad (deci facute la Arad) cele noi sunt importate (poate ai dreptate cu asamblarea).

nicole spunea...

http://neaparat.blogspot.com

Tea spunea...

probabil ca unii dintre voi ati auzit de Julian Beever (sau poate ca nu va spune numele nimic, dar sigur ati vazut poze cu desenele pe care acesta la face pe asfalt)

http://de.youtube.com/watch?v=SOV1srK0hhg

eve spunea...

Felicitari, Alex! E frumos ca te-ai informat si ne-ai deschis si noua mintea...totusi, eu nu sustin ideea "graffiti=arta". Pur si simplu, oamenii vor sa exprime ceva, sa atraga atentia, probabil, sau au talent si simt nevoia sa se exteriorizeze...parerea mea. Dar daca ar fi sustinuti cei care dau graffuri extraordinare si daca ar exista spatii speciale pentru graffiti, credeti ca ar fi vazute altfel si am putea sa spunem mai usor ca se numeste arta, sau doar si-ar pierde farmecul?

Siddartha spunea...

Eu imi amintesc ca era un serial cu un buget impresionant care descria viata Romei in preajma domniei lui Cezar.Serial realizat de curand si difuzat pe HBO.Stiu ca imi placea destul de mult si ma duceam la matusa mea care are decodor pentru HBO ca sa ma uit la el.Serialul era destul de direct cu privire la mai multe elemente din viata cotidiana de atunci,avea o perspectiva "dorica" daca vreti.Firul epic era strans legat de povestea a doi legionari dintre care unul avea un nume destul de subtil(nu o sa spun mai mult).Viata oamenilor simpli era inevitabil legata de evenimentele mari ce se intamplau in Roma dar era totusi foarte diferita.In timp ce unul din legionari se chinuia sa aiba un trai linishtit abandonand cariera militara pentru negustorie,sperand sa petreaca mai mult timp cu sotia si copii,celalalt ajunge la dispozitia familiei Augustus, avand rolul sa "pregateasca" pe tanarul Octavian pentru "rigorile vietii".
Serialul dezvaluia o lume veridica,aspra.Stiu ca in generic apareau zidurile romane pe care erau desenate numeroase scene obscene cu privire la Cezar."Graffiti-urile" care initial apar ca un mod de exprimare a frustrarii populatiei majoritar saraca cu privire la situatia sociala si politica devin unelte pentru marile familii de discreditare a rivalilor.Astazi de multe ori apar logouri de firme si portrete de politicieni,diferentele nu sunt deci mari,in fond oare ne-am schimbat atat de mult in ultimul milion de ani de cand suntem,mai mult sau mai putin,indivizi ai aceleasi specii.Cea mai mare calitate a graffitiurilor cred ca ar trebui sa fie sinceritatea,sau cel putin indiferenta.Mesajul transmis trebuie sa fie unul sincer daca nu poate fi independent de orice conotatie comerciala,sociala sau politica.
De la exprimarea frustrarilor graffitiul a ajuns astazi sa exprime o paleta mai larga de trairi si sabloane de la caricatura la blazon.
Ea oate fi considerata o arta admitand cum spunea si domnul profesor ca si aici granita dintre arta si kitsch este una usor de trecut.
Ceea ce ma intriga este ca desi initial era o forma sincera si naiva de exprimare,astazi este esentiala respectarea anumitor sabloane ce ma duc cu gandul la arta decorativa mai degraba decat la ceea plastica.Mi se pare ca nu este asa usor astazi sa faci un graffiti.

Adrian spunea...

Laur nu cred ca orice desen pe un perete poate fi considerat un graffiti... Graffitiul e o arta, deci e facut de un artist.

Traian spunea...

da, nu este arta. este exprimarea fustrarii...