luni, 24 martie 2008

Benzi Desenate

Wikipedia:
O bandă desenată reprezintă un mijloc de comunicare pe cale grafică, alcătuit cu ajutorul imaginilor şi, adeseori, a cuvintelor, în scopul de a ilustra un fir narativ.

Trăsături distinctive

Tipuri de bule de dialog. De sus în jos: strigăt sau emisie radio-TV, replică (bulă obişnuită), gândurile personajului.
Tipuri de bule de dialog. De sus în jos: strigăt sau emisie radio-TV, replică (bulă obişnuită), gândurile personajului.

Interpretarea unei benzi desenate implică un număr de convenţii, într-o oarecare măsură variabile ca expresie grafică în funcţie de preferinţele autorului (sau a colectivului de autori, a sistemului de convenţii grafice stabilite pentru o publicaţie de benzi desenate etc.); astfel, un cititor obişnuit cu ilustrarea de benzi desenate într-o manieră anume nu va întâlni dificultăţi în descifrarea unei abordări diferite. Între cele mai cunoscute modele sunt:

  • adăugarea replicilor sau a indicaţiilor de loc şi timp sub fiecare ilustraţie în parte, folosind normele limbii scrise (punctuaţie, linii de dialog);
  • folosirea bulelor de dialog, îndreptate spre gura ori silueta personajului (când nu i se vede faţa sau când ilustraţia e foarte densă). În acest caz, indicaţiile temporale şi de loc vor fi, de regulă, marcate prin casete dreptunghiulare situate în partea de sus a ilustraţiei.
Efecte grafice ale dinamismului. Direcţia de parcurgere a imaginii este stânga-dreapta; se observă zip ribbons, norişori de praf, stroboscopie (Mickey pare să aibă trei capete şi trei mâini).
Efecte grafice ale dinamismului. Direcţia de parcurgere a imaginii este stânga-dreapta; se observă zip ribbons, norişori de praf, stroboscopie (Mickey pare să aibă trei capete şi trei mâini).

O ilustraţie de bandă desenată nu va avea aspectul unui instantaneu ori stop-cadru, ci va sugera mai multe momente de timp. După gradul de complexitate, aplicaţiile în acest sens pornesc de la notarea în dreptul ilustraţiei a mai multe replici (cu toate că ele corespund unor momente succesive în timp) şi merg până la imitarea fotografiei stroboscopice (apariţia siluetei unui personaj, a unei părţi a corpului sau a unui obiect de mai multe ori pe o aceeaşi imagine, cu scopul de a sugera o mişcare rapidă). Sunt folosite, mai simplu, aşa-numitele zip ribbons (linii frânte sau curbe desenate în apropierea unui obiect pentru a sugera traiectoria sa până în acel punct) şi norişori de praf (indică o mişcare demarată cu un impuls mare – pornirea unei maşini, dar şi pasul grăbit al unui personaj – sau, dimpotrivă, oprirea bruscă din viteză).

Reprezentarea unei succesiuni de acţiuni se va face în majoritatea cazurilor de la dreapta la stânga ori, mai puţin frecvent, de sus în jos. Excepţional, se pot folosi şi alte sensuri de citire (de la stânga la dreapta, în sensul acelor de ceasornic), care vor provoca, însă, dificultăţi în a fi urmărite. O situaţie arhicunoscută este schimbul de replici: indiferent dacă vor fi folosite bule de dialog sau nu, personajul care dă prima replică va fi aşezat în partea stângă a imaginii sau deasupra celuilalt.

În cazul unor ilustraţii complexe, se pot întâlni şi acţiuni de fundal, cu efect comic sau probe ale unei naraţiuni pe mai multe straturi (rezultatul unei acţiuni pornite cu câteva ilustraţii mai devreme, în vreme ce atenţia cititorului a fost mutată în altă drecţie); ele sugerează simultaneitatea sau o acţiune ciclică (de exemplu, păsărele cântând într-un crâng) şi vor ocupa un spaţiu redus în cadrul ilustraţiei (întărind „depărtarea” fundalului de ceea ce se întâmplă în prim-plan).

18 comentarii:

Adrian spunea...

Ei bine trebuie sa stiti ca sunt foarte multi colectionari de BD care consiera colectia lor o adevarata comoara, aceasta fiind tinuta in seifuri la banci.

Tea spunea...

sunt dragute benzile desenate...desi mie imi dau impresia de stadiu premergator producerii unui desen animat, pt ca si atunci intai sunt desenate (schitate) evenimentele, urmand sa fie elaborate pe calculator

nicole spunea...

ce ti-e si cu wikipedia asta...

Traian spunea...

The fine art of remembering what you hear but forgetting where you heard it. asta e originalitatea. putem sa invetam noi informatii? unde sa ne documentam despre benzi desenate?

Adrian spunea...

Nicole treaba cu blogu era sa discutam despre anumite teme,iar mai intai trebuie sa ne decumentam depre acele teme.Vrei sa inventez eu ceva despre benzile desenate? Eu am postat articolul pentru ca toata lumea sa poata avea o discutie despre acest subiect.

Traian spunea...

foarte bune conexiunile facute de adrian, mi se pare ca a abordat un subiect interesant!!!

BOGDAN TEODORESCU spunea...

INSIST CU TARIE SA NU MAI POSTATI ARTICOLE PRELUATE DIRECT DIN SURSELE DE INFORMARE WEB, DEALTFEL FOARTE ACCESIBILE ORICUI! DACA NU REUSITI SA TRAGETI SINGURI CITEVA CONCLUZII CARE SA VA FOLOSEASCA LA CONCEPEREA UNUI ARTICOL (de autor, adica semnat de voi nu de Wikipedia), MAI BINE LASATI-O BALTA SAU FACETI ECONOMIE SI POSTATI DOAR LINKUL. ARTICOLELE DE TIPUL ACESTA SINT DIN START RATATE (nu se noteaza, decit eventual cu nota mica!). p. s. tema benzilor desenate este foarte atragatoare, dar nu are haz fara interventia autorului. Daca mi-am permis sa postez surse si materiale informative, am facut-o cu un scop si caracter didactic, catehetic ca sa zic asa bisericeste! Este unul din drepturile profesorilor. In plus, am selectat informatiile, care provin si din alte surse, altele decit Wikipedia. B.T.

Traian spunea...

asa este Adrian, cred ca ai realizat unde ai gresit, iar cu alte ocazii sa te ridici la nivelul asteptarilor noastrea legate de tine.

Tea spunea...

benzile desenate subliniaza iddea ca o poza face cat 1000 de cuvinte...este foarte interesant cum printr-un desen se transmite o idee iar printr-o serie de desene se poate forma o poveste intreaga

nicole spunea...

@ Adrian

exista o diferenta subtila intre documentare si copy & paste.

Traian spunea...

DA, asa este Adrian, ar fi bine sa ti cont de sfaturile Nicolinei si ale Domnului Profesor pentru o mai buna comunicare...

BOGDAN TEODORESCU spunea...

Traian, multumesc de respect, dar "Domnul Profesor" se scrie "domnul profesor"!

Traian spunea...

vreau sa lansez o noua provocare, si pentru economie, nu am deschis un topi nou: arta seductiei? ce este? nu este nici arta stradala, nici arta abstracta, nici arta culinara...

Alexandru Botez spunea...

Benzile desenate sunt bune deoarece stimuleaza copiii mici carora le place sa se uite la desene animate sa citeasca. Astfel isi dezvolta intelectul pe masura posibilitatilor la nivelul respectiv.

ana spunea...

benzile desenate sunt foarte tari! cu ajutorul lor am invatat sa citesc... deci tot respectul pe B.D-uri :)

monna spunea...

e dragut cum imaginile sunt f dinamice si uneori replicile sunt inutile pt ca poti sa ti le imaginezi

irina spunea...

benzile desenate usnt foarte tari insa al noi nu sunt apreciate cum ar trebui...in japoia (manga) si in america(comic books) sunt un fel de cult...la noi doar un mijloc de distractie pentru cei mici si cei mari in unele cazuri

mihar spunea...

Cum zicea si Irina, in Japonia, manga este deja un cult. Dupa benzi desenate se fac desene, filme, anime-uri...Este foarte interesant cum se realizeaza desenele la aceste manga. Am auzit ca mai intai se fac in creion albastru, dupa care se traseaza cu creionul liniile bine-definite si abia apoi se realizeaza varinata finala. Mi se pare o munca dificila, care cere multa atentie si rabdare. Este si un stil aparte care caracterizeaza desenele din manga. Personajele au ochii mari, proportiile nu sunt respectate, ci sunt mai degraba un ideal al tipului uman. Cel putin asta vad eu in ele.